Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tužit ćemo načelnika Kurtova i Komunalac

07.04.2011. 22:00
Tužit ćemo načelnika Kurtova i Komunalac


Problem je što mi u Dragama još od 2005. godine plaćamo kanalizacijski sustav i to 3,8 kuna po kubiku potrošene vode, a u mjestu još nemamo niti jedan priključak, navodi Barešić, dodavši da se naknada za kanalizaciju plaća po odluci tadašnjeg Općinskog poglavarstva koja nikad nije ni bila na Vijeću pa je upitno i je li takav način plaćanja naknade uopće legalan
Prvi put u devetnaestogodišnjem načelnikovanju Milivoja Kurtova (HDZ) dogodilo se da jedna točka dnevnog reda nije usvojena. Dogodilo se to na preksinoćnjoj maratonskoj sjednici Općinskog vijeća Pakoštana koja je poslije četverosatnog zasjedanja prekinuta nakon 11. od ukupno 22 točke dnevnog reda.
Sporna točka oko koje se vodila žučna i dugotrajna rasprava odnosila se na način naplate i sufinanciranje kanalizacijskog sustava na području općine Pakoštane.
– Problem je što mi u Dragama još od 2005. godine plaćamo kanalizacijski sustav i to 3,8 kuna po kubiku potrošene vode, a u mjestu još nemamo niti jedan priključak, Istovremeno je 75 posto Pakoštana već priključeno na kanalizaciju, govori vijećnik HNS-a i predsjednik MO Drage Zoran Barešić.
Barešić navodi i da se naknada za kanalizaciju plaća po odluci tadašnjeg Općinskog poglavarstva koja nikad nije ni bila na Vijeću pa je upitno i je li takav način plaćanja naknade uopće legalan.
– Uskoro ćemo nas četiri vijećnika iz Draga, od kojih su dvojica iz redova HDZ-a, održati konferenciju za medije na ovu temu. Prije toga ćemo angažirati odvjetnika te utvrditi legalnost provođenja odluke o naknadi i sufinanciranju kanalizacijskog sustava. Ako dokažemo da je odluka nelegalna, MO Drage podići će tužbu protiv biogradskog Komunalca, koji je nositelj izgradnje kanalizacijskog sustava i načelnika Milivoja Kurtova, rekao je Barešić.
Prema njegovim riječima, nakana načelnika i vladajućih vijećnika bila je da ista odluka koju je tadašnje Poglavarstvo donijelo 2005. godine “prođe” na jučerašnjem vijeću.
– No dogodilo se ono na što Kurtov nije računao, a to je da su dvojica HDZ-ovih vijećnika iz Draga bili protiv ovakve odluke. Oni kao mještani nisu mogli glasovati za nešto nakon čega svojim sumještanima ne bi mogli pogledati u oči. U cijeloj ovoj priči na kraju se pridružio i predsjednik vijeća, haespeovac Ive Knežević, koji je najprije bio uz načelnika, navodi Barešić, pojasnivši da mještanima Draga najviše smeta to što se u predloženoj odluci o visini naknade i sufinanciranju kanalizacijskog sustava nigdje ne navodi godina u kojoj će Drage konačno dobiti priključak na kanalizaciju. Osim toga, mještanima se ne sviđa sufinanciranje po kubiku potrošene vode. Tako 200-tinjak vikendaša koji iznajmljuju apartmane i u Dragama budu samo ljeti, vodu i naknadu za kanalizaciju plaćaju tek dva mjeseca godišnje. Mještani drže da bi pravednije bilo da se naknada odredi po brojilu, odnosno kućanstvu.
– Vladajući su, vidjevši da neće proći, najprije htjeli da se točka makne s dnevnog reda. Nakon što im to nije uspjelo, napustili su sjednicu računajući da neće biti kvoruma. Ostalo je nas devet što je bilo dovoljno da glasujemo protiv i srušimo ovu odluku, rekao je Barešić.
Nakon 11. točke koja je “pala”, vijećnici su se dogovorili o prekidu sjednice jer ostalo još previše točaka, a sjednica je dotad već trajala preko četiri sata.


 VULIN: MJEŠTANIMA DRAGA MEDVJEĐA USLUGA


Načelnik Milivoj Kurtov jučer je bio nedostupan pa smo kontaktirali predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a Antu Vulina.
– Što se tiče dizanja tužbe, reći ću da danas to svatko može učiniti. Na pravnicima je da utvrde legalnost ili nelegalnost. Mene zanima to što je ova odluka investicijska te se o metodologiji izvođenja radova treba raspravljati, a ne “silovati” stvari provokacijama i grubim riječima.
Atmosfera je na taj način podignuta do usijanja te se više ni o čemu nije moglo raspravljati. Uvidjevši da je sjednica otišla u negativnom smjeru, mi vijećnici iz vladajuće koalicije smo napuštanjem sjednice htjeli dobiti nekoliko dana kako bismo među sobom dogovorili detalje odluke. Sada kada je odluka “pala” o njoj se sljedećih šest mjeseci više ne može raspravljati.
A za to vrijeme će se i dalje plaćati naknada, a što se tiče nastavka investicije, Komunalcu će biti vezane ruke. Pitam se koliko je tu mještanima Draga učinjena usluga, a koliko je zapravo riječ o medvjeđoj usluzi, rekao je Vulin.
On napominje da je načelnik htio dati prijedlog da se žiteljima koji nemaju priključak na kanalizaciju, a među njima je i dio Pakoštanaca pa i sam Ante Vulin, omogući besplatno pražnjenje septičkih jama. Odnosno, račune za to bi plaćala Općina. Također, mišljenja je Vulin, dobar je prijedlog da se utvrdi fiksna naknada, a također nitko nema ništa protiv toga da Komunalac navede rok do kada će kanalizacijski priključci stići u Drage.
– Trebalo je samo malo strpljenja. Neiskustvo vođenja sjednice dovelo je do negativnog glasovanja. Svaki veliki projekt ima svoju dinamiku i uvijek se dogodi da netko prije, a netko drugi kasnije dobije uslugu. Ne može biti drugačije. Sve je stvar dogovora. Treba samo imati povjerenja, a ne po svaku cijenu ići na nož, zaključio je Vulin.