Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Utopio se ribar nakon pada s broda

07.04.2011. 22:00
Utopio se ribar nakon pada s broda


Ribar Josip Lončar, kojemu je to bio “prvi škur”, pao je u more nakon čega se upatljao u mrežu koja se potom zapetljala o vijak broda. Iako su ostali ribari odmah nakon što su začuli njegovo zapomaganje ugasili motor broda te silno se trudeći pokušali ga spasiti, sve je bilo uzalud. Mreža se nije mogla povući van iz mora pa se nesretni ribar utopio.
Svega 15 dana nakon što se ukrcao na ribarski brod, u petak ujutro, oko 5.30 sati, smrtno je stradao ribar Josip Lončar (55) s otoka Ugljana.
Nesreća se dogodila na pučini, tri nautičke milje sjeverozapadno od svjetionika Vir, dok je sedmoročlana posada broda Morski pas, u vlasništvu Valtera Kurte iz Kali, bacala mreže plutarice. Ribar kojemu je to bio “prvi škur” pao je u more nakon čega se upatljao u mrežu koja se potom zapetljala o vijak broda. Iako su ostali ribari odmah nakon što su začuli njegovo zapomaganje ugasili motor broda te silno se trudeći pokušali ga spasiti, sve je bilo uzalud. Mreža se nije mogla povući van iz mora pa se nesretni ribar utopio.
Vidjevši kako se ništa više ne može učiniti, kapetan broda za lov plave ribe “Morski pas” o nesreći je obavijestio pomorsku policiju, a policija potom zadarsku Lučku kapetaniju.
– Lučka kapetanija Zadar primila je obavijest o nezgodi ribara od pomorske policije i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u 6.05 sati, i na mjesto nesreće odmah uputila svoje plovilo – rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Na mjesto gdje se nesretni ribar utopio prvi su stigli pomorski policajci s brzim brodom Sveti Donat, a odmah za njima i brod Lučke kapetanije nakon čega započeli s izvlačenjem tijela utopljenika koje su locirali na dubini od 60-tak metara. Oko 9.15 sati ribarevo tijelo zapetljano u mrežu uspjeli su izvući iz mora na brod koji je potom otegljen ribaricom “Garma”, u vlasništvu Valterova oca, Mirka Kurtina u virsku Lučicu. Tamo ih je dočekala ekipa za očevid iz Policijske uprave zadarske koja je zbog okolnosti u kojima se nezgoda dogodila očevid obavila na brodu nakon čega su tijelo nesretnog ribara preuzeli djelatnici “Nasada”.
Na ribarskom, 16 metara dugom brodu, u trenutku nezgode nalazili su se zapovjednik i šest članova posade, no po okončanju policijskog očevida zbog pretrpljenog šoka nitko od njih nije želio govoriti o okolnostima pogibije njihovog kolege.
Osim policije, očevid na mjestu nezgode gdje je najveća dubina svega 68,2 metra, obavio je i Inspektor za sigurnost plovidbe Lučke kapetanije Zadar. Utvrdio je da je ribarica u trenutku nesreće plovila polagano, da su vremenski uvjeti bili povoljni, vidljivost dobra te da je brod imao sve valjane svjedodžbe za plovidbu. Međutim, utvrđeno je i da stradali ribar nije bio prijavljen kao član posade pa će stoga protiv zapovjednika Valtera Kurtina (37) biti podignut optužni prijedlog.