Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vukšić dobio modernu školu

07.04.2011. 22:00
Vukšić dobio modernu školu


Isplatilo se čekati, dobili smo malu, ali lijepu školu, suvremenu, s potrebnim pratećim sadržajima, rekao je ravnatelj OŠ Stankovci Boris Miletić
Područna škola Vukšić, koja djeluje u sklopu Osnovne škole Petra Zoranića u Stankovcima, jučer je svečano otvorena, iako je s radom počela na početku školske godine. Djeca iz Vukšića do ove su školske godine pohađala nastavu u školi u Stankovcima, a trenutačno je pohađa 26 učenika u dva kombinirana odjeljenja. Škola je izgrađena u sklopu programa CEB 5, izgradnja je započela 2007. godine, a financiralo ju je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te je utrošeno nešto više od 4 milijuna kuna.
Okupljene je pozdravio Boris Miletić, ravnatelj Osnovne škole Petar Zoranić iz Stankovaca koji je istaknuo kako obnovljena Područna škola Vukšić nastavlja dugu tradiciju četverogodišnjeg školovanja u njihovom mjestu.
Staru školu zapalili agresori
– Na ovaj trenutak slavlja čekali smo predugo, nakon puno peripetija imamo ovaj predivan objekt. Isplatilo se čekati, dobili smo malu, ali lijepu školu, suvremenu, s potrebnim pratećim sadržajima, centralnim grijanjem i stambenim prostorom. Ovo je zapravo prava ljepotica među školama. Vi roditelji i mještani Vukšića zaslužujete ovakvu školu, budući da je stara zapaljena u vrijeme srbočetničke agresije, kazao je Miletić i pozvao Vukšićane da porade na uređenju školskog dvorišta te poželio učenicima puno igre, smijeha i školskih radosti.
Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca, ponovio je kako je do otvaranja škole prošlo puno vremena te zahvalio mještanima na strpljenju.
– Sjećam se svojih početaka i svoje škole te koje smo uvjete mi imali. Škole koje se otvaraju imaju sve uvjete kao i škole u urbanim sredinama. Prošle godine otvorili smo nekoliko područnih škola i ostale su nam još škole u Smilčiću i Sv. Filipu i Jakovu. Vidjeli ste da bageri rade i nadam se da neće proći puno vremena te će biti i vode u Vukšiću. Na projektnu dokumentaciju za magistralni vodovod utrošili smo nešto manje od 2 milijuna kuna, a za izgradnju kompletne mreže, od Benkovca preko Lišana do Vukšića, bit će nam potrebno oko 50 milijuna kuna, kazao je Kutija, ističući kako su sredstva osigurana, dok će za mjesnu mrežu trebati osigurati još nekoliko milijuna kuna.
Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, okupljene je pozdravio uime župana Stipe Zrilića te je rekao kako u povijesti svakog čovjeka i mjesta postoje veliki događaji, a izdvojio je otvaranje crkve i škole.
Obnovljena 32 školska objekta
– Škola je obnovljena u sklopu projekta CEB 5 i plaća je država koja ispravlja nepravdu koju ste vi doživjeli 1991. godine, kazao je Šimunić okupljenim mještanima te im čestitao i na 12 prvašića koji su prijavljeni za sljedeću školsku godinu.
U nastavku je podsjetio kako su u sklopu istog projekta u Zadarskoj županiji izgrađena i obnovljena 32 školska objekta te su još ostale škole u Smilčiću i Sv. Filip i Jakovu. Vrijednost projekta u Zadarskoj županiji je 161 milijun kuna, a završetak se očekuje ove godine.
Učenici iz Stankovaca i Vukšića su u sklopu kulturno-umjetničkog programa pjevali, plesali i recitirali, dok je kulturno-umjetničko društvo iz Stankovaca izvelo nekoliko pjesama svoga kraja. Školu je blagoslovio župnik fra Jozo Jukić, a ispred Zadarske županije ravnatelju Miletiću uručen je akvarel s grbom županije.


 U BENKOVCU USKORO DVIJE ŠKOLE


– U tijeku je izrada mreže osnovnih škola Zadarske županije te ćemo vjerojatno školu u Benkovcu podijeliti na dvije škole, s obzirom na veliki broj učenika, kazao je pročelnik Ivan Šimunić.