Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zračnoj luci taksisti će morati imati zemuničku dozvolu

07.04.2012. 22:00
U Zračnoj luci taksisti će morati imati zemuničku dozvolu


Najveći dio Zračne luke nalazi se u općini Zemunik, a time i parkiralište autotaksija. To je osnovni razlog zbog kojeg smo po zakonskoj regulativi objavili javni poziv za izdavanje autotaksi dozvola za prijevoz putnika iz Zračne luke, govori Josip Marušić, načelnik Zemunika


Shodno odluci Općinskog vijeća Općine Zemunik Donji prvi put je objavljen javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje autotaksi dozvola za prijevoz na zemuničkom području. Nije riječ o jednoj ili dvije taksi dozvole već o natječaju za izdavanje čak 46 dozvola za mali Zemunik.
Jedan taksi na 50-ak stanovnika?!
– Najveći dio Zračne luke nalazi se u općini Zemunik, a time i parkiralište autotaksija. To je osnovni razlog zbog kojeg smo po zakonskoj regulativi objavili javni poziv za izdavanje autotaksi dozvola za prijevoz putnika iz Zračne luke, govori Josip Marušić, načelnik Zemunika.
Izdavanje tih dozvola stavljeno je u ruke lokalne samouprave koja je podzakonskim propisima morala odrediti detalje o uvjetima za izdavanje dozvola.
– Dozvole se izdaju prijevoznicima koji imaju sjedište, odnosno prebivalište na području općine, zasad na vrijeme do kraja ove godine. Autotaksi prijevozniku može se izdati najviše 15 dozvola, pri čemu jedna dozvola podrazumijeva jedno vozilo, kazao je zemunički načelnik ističući kako je naknada 1.000 kuna po dozvoli.
– Općinski komunalni redar će kontinuirano kontrolirati imaju li ili nemaju taksisti u Zračnoj luci dozvolu za prijevoz izdanu u Općini Zemunik, najavio je Marušić.
Broj taksi dozvola se određuje prema broju stanovnika i gostiju. Prihvaćeno je pravilo da na 1.000 ili 1.500 stanovnika dođe jedan taksi. Po svojevrsnoj formuli “jedan taksi na 700 stanovnika plus gosti”, Zadar je izjednačen sa Zagrebom, dok je u Puli taj omjer 1:1.200, u Splitu 1:400, a u Rijeci 1:1.800.
Iako u gospodarskoj krizi nije poželjno nepotrebno ograničavati tržište, a time i otvaranje novih radnih mjesta, u Općini Zemunik Donji (Zemunik Donji, Zemunik Gornji, Smoković) koja broji oko 2.500 stanovnika, omjer je nevjerojatan, jedan taksi na 50-ak stanovnika.
Ograničiti broj taksija
– Grad Zadar je odlučio ograničiti broj taksija na 110 na području grada. Kalkulacija je rađena na temelju brojke od jednog taksija na svakih 700 stanovnika, a u nju su uključeni i gosti i broj njihovih noćenja, rekao je Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Zadra.
Trenutačno je u Zadru, kaže Kociper, prijavljeno oko 100 taksista, što je, priznaje, za zadarsko područje previše. Prije samo tri godine bilo je tek 36 taksista.
– A kada se brojci od 100 zadarskih taksista doda još broj 46 taksista sa Zračne luke na zadarskom području bit će oko 150 taksista. To je zaista previše, tržište može biti toliko zasićeno što bi moglo dovesti do svojevrsnog taksi kaosa, zabrinuto će Kociper.
Uz to, mišljenja je Kociper, svakako treba postaviti i pitanje rentabilnosti tog posla ako broj taksista bude neograničeno rastao. Treba utvrditi, kaže, osnovu za kvalitetnije reguliranje taksi prijevoza, s posebnim naglaskom na mogućnost ograničavanja broja taksi dozvola prema istim kriterijima za sve gradove i županije.
– Najbolje rješenje bi zapravo bilo jedinstveno rješenje na županijskoj razini. Dogovorom gradova i općina, uzimajući pritom broj stanovnika, gostiju i noćenja, odredio bi se maksimalni broj autotaksi prijevoznika na području Zadarske županije, uvjeren je Kociper.
– Takvo rješenje treba potencirati kroz prijedlog izmjena zakona, što bi onemogućilo dosadašnju situaciju s obzirom da broj taksi dozvola nije jednoznačno zakonom propisan, već je njihovo utvrđivanje prepušteno jedinicama lokalne samouprave, zaključuje Kociper.


 ŠIMUNOV: UMJESTO JEDNE, OD SADA DVIJE DOZVOLE




Sada dozvolu za prijevoz putnika plaćamo na dva mjesta u iznosu po 1.000 kuna, jednu u Gradu Zadru, a drugu u Općini Zemunik. Pri tome je još i dalje na snazi plaćanje 6.000 kuna godišnje Zračnoj luci za parkiranje. Mišljenja sam da bi nakon turističke sezone sve zainteresirane strane trebale sjesti i postići pravični dogovor kako dalje, govori Predrag Šimunov iz Taksi sekcije pri Udruženju obrtnika Zadar.
Ono što Šimunov prvenstveno priželjkuje jest produljenje turističke sezone, povećanje broja putnika te nastavak poštovanja reda taksista pri preuzimanju gostiju u Zračnoj luci, tako da nesuglasice, svađe i međusobna borba za putnike zauvijek postanu prošlost.


 PORAST BROJA PUTNIKA I TAKSI PRIJEVOZA


Za Zračnu luku se nije ništa promijenilo osim što autotaksi dozvole umjesto Grada Zadra sada izdaje Općina Zemunik Donji, rekla je direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač najavivši kako ove godine očekuju porast prometa od čak 25 posto, čemu će doprinijeti i neke nove zračne linije.
– Povećanje broja putnika svakako će doprinijeti i povećanju broja taksi vožnji, kaže Pupić Bakrač podsjetivši pritom kako se trenutačno na Zračnoj luci izvode radovi proširenja terminala, što će uvelike olakšati primanje većeg broja putnika koji se očekuju ovog ljeta.