Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Uskrsnuli Gospodin je svjetlo ljudske povijesti

07.04.2012. 22:00
Uskrsnuli Gospodin je svjetlo ljudske povijesti


Na Veliku subotu 7. travnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Upozorio je da živimo u kulturalnom ozračju koje ne dopušta razmišljati i govoriti o smrti.
– Tehnička sredstva koja pomažu da se bol umanji i produži ovozemni hod ne vode brigu o tome kako čovjeka pripraviti i za zadnji hod prema vječnosti. Naglašeno isticanje uspješnosti, produktivnosti, ekonomske stabilnosti ne daje prostora drugim stvarnostima s kojima se čovjek također susreće: lomljivost, slabost, patnja, bol i smrt. Usprkos činjenici što dnevno umire 50 milijuna ljudi, smrt kao trajna konstanta nije umrežena u našu svagdašnjicu, upozorio je mons. Puljić, upitavši koliko je taj govor razumljiv čovjeku pod dojmom znanstvenih otkrića koja mu pokazuju puno toga, a zaboravljaju na nebesko prijestolje koje je čovjeku pripravljeno od početka svijeta.
– Nekad se umiralo i rađalo u domu. Činjenica života i smrti bila je za obitelj prirodan kućni događaj. Djeca su gledala oca i majku kako plaču zbog smrti nekog iz kuće, ili se raduju zbog djeteta koje se rodilo, rekao je nadbiskup, dodavši da se puno toga čini da smrt lakše podnosi i preboli.
– Ne gleda se na smrt kao na prirodni tijek događaja. A niti na čovjeka kao biće koje se rađa, raste, živi i umire. Sveta vazmena noć na smrt gleda drugačijim očima: očima vjere, nade i perspektive. Velika tišina ispunjena blaženom šutnjom donosi našoj duši radost i smirenost. Nijedna druga noć ne može se mjeriti s tom. Prelazi se iz jednog svijeta u drugi: iz tame u svjetlost, iz smrti u život, iz stanja grijeha u stanje milosti i svetosti. To je nebeski događaj i nadpovijesna stvarnost koju nam Krist svojim križem i uskrsnućem objavljuje. Ta liturgija spaja nebesko sa zemaljskim, a božansko s ljudskim. Uskrsnuli Gospodin je svjetlo ljudske povijesti, njen smisao i otkupljenje, zaključio je nadbiskup Puljić, koji je predvodio i svečanu uskrsnu misu u 11 sati.


– Na početku trećeg tisućljeća Crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja! Ponešena snagom Duha Svetoga, ona upire svoj pogled prema nebu te pjeva usrdno i žarko: Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!’ U toj vjeri sve vas, koji se radujete Uskrsu, od srca pozdravljam i želim sretne uskrsne blagdane! Svima koji su mi izrazili usmeno ili pismeno molitvenu potporu, podršku i uskrsne čestitke od srca zahvaljujem. Osnaženi uskrsnim događajem i mi  znamo i vjerujemo da sve možemo u Njemu koji nas jača. U toj uskrsnoj nadi i radosti svim vama okupljenim u ovoj našoj prvostolnici, kao i svim slušateljima Radio Zadra, želim sretne uskrsne blagdane!, poručio je nadbiskup.