Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Paški plemići i pučani posjetili Zadar

Autor: Valentina Mlađen

07.04.2013. 22:00
Paški plemići i pučani posjetili Zadar

Foto: Vedran SITNICA



Posjetiteljima su podijelili i pandešpanj i baškotine, vrste srednjovjekovnih kolača koje rade benediktinke iz Samostana sv. Margarite u Pagu


Paški plemići i plemkinje, pučani i pučanke, streličari i alkari prošetali su u subotu ujutro gradom, na opće oduševljene Zadrana, ali i grupa turista koje su se zatekle na Narodnom trgu. Srednjovjekovni Pažani u Zadar su stigli u sklopu obilježavanja Županijskih dana i predstavljanja projekta “Pag – srednjovjekovni grad,” započetog prošle godine obnovom i šivanjem odjeće i odora te srednjovjekovnim sajmom.
Prije prezentacije starih igara i plesova u Kneževoj palači otvorena je istoimena izložba fotografija na kojoj su prikazani prizori prve faze projekta započetog prošle godine.
– Želja nam je Zadru predstaviti naš projekt “Pag – srednjovjekovni grad” u sklopu kojeg smo oživjeli srednjovjekovni sajam i tržnicu što je vidljivo na izloženim fotografijama. U sklopu sajma prezentirana su stara jela, a od ove godine u drugoj fazi projekta uključili smo i renesansni ples, za sada jedan pučki i jedan plemićki, te igre, poput paške alke koja se igrala do sredine 18. stoljeća na glavnom trgu, ali i druge na koje smo naišli u starim zapisima. Tu je i turnir u streličarstvu u koji će se moći uključiti i gosti, a priprema se i klada, pojasnila je i najavila Ivana Portada, iz Centra za kulturu Paga. Sve ovo mladi će Pažani i Pažanke predstaviti i u jeku turističke sezone i tako upotpuniti turističku ponudu.
Paški srednji vijek u Zadru su predstavljali mahom mladi, a Portada je istaknula kako su bili iznenađeni velikim interesom i angažmanom mladih za ovaj projekt te njihovom ljubavi za povijest Paga. Nakon otvorenja izložbe fotografija u Kneževoj palači u Gradskoj loži prezentirane stare igre – obduja, igra slična paškoj alci te svinjarka, igra koja se igrala krpenom loptom. Posjetiteljima su podijelili i pandešpanj i baškotine, vrste srednjovjekovnih kolača koje rade benediktinke iz Samostana sv. Margarite u Pagu pa su posjetitelji gledajući prezentaciju igara i plesova uživali i u svevremenim slasticama.