Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Američka naftna platforma u Lamjani

07.04.2016. 22:00
Američka naftna platforma u Lamjani


Samo ležarina i pružanje škverskih usluga, na račun će donijeti najmanje 30 tisuća dolara
U kaljskom škveru Nauta Lamjana d.o.o. u stečaju usidrila se naftna platforma u vlasništvu američkoga Transoceana Key Manhattan koja će ovom remontnom brodogradilištu na otoku Ugljanu osigurati značajna novčana sredstva. Američka platforma za istraživanje nafte u Lamjani će se zadržati najmanje 18 mjeseci, a samo ležarina i pružanje škverskih usluga – opskrba energentima i protupožarna zaštita, na račun će donijeti najmanje 30 tisuća dolara.
– Nosilac posla je riječki Viktor Lenac tako da mi u ovom trenutku ne raspolažemo podacima o tome koji će se radovi na platformi obavljati, a tako ni koje naše usluge će trebati. Ipak, zadovoljni smo jer je i povratak ove platforme u škver dokaz da se vraća povjerenje u Nautu Lamjanu i da tvrtka ponovno dobija zasluženo mjesto u poslovnim krugovima, kaže stečajni upravitelj Alein Khan ističući kako je sve izvjesnije da će se škver izvući iz stečaja možda već i do kraja ove godine. Napominje kako ukupno 25 radnika, koliko ih od njegova dolaska u Nautu tamo radi, uredno prima plaće, božićnice, uskrsnice i dodatke za godišnji odmor.
Khan je početkom godine Trgovačkom sudu u Zadru predao stečajni plan, a o njegovu prihvaćanju odlučivat će se 14. travnja. Zanimljivo je da se datum Skupštine poklopio s policijskom intervencijom od prije dvije godine kada su se radnici pobunili zbog smjene tadašnjeg stečajnog upravitelja, Šibenčanina Ivana Rude, te barikadama i svojim tijelima zapriječili ulazak Khanu. Njihov bunt slomila je policija koja je na otok došla tijekom noći brodovima, a zbog čega je u medijima nazvana desant na kaljski škver. Nakon te akcije Khan je s Rudom obavio primopredaju remontnog brodogradilišta i preuzeo upravu.