Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Liverić: Trebao mi je kreativni mir, zato sam došao u Zadar

07.04.2016. 22:00
Liverić: Trebao mi je kreativni mir, zato sam došao u Zadar


Na pretpremijeru će doći i sam autor Claudio Gnomus, najavio je na jučerašnjoj konferenciji ravnatelj Renato Švorinić. Praizvedba ovog djela bila je prošle godine u Rimu, a na hrvatski ga je prevela Nedjeljka Balić- Nižić
Na pretpremijeru druge ovosezonske produkcije HNK Zadar, Besplatni Wi-Fi, doći će i sam autor Claudio Gnomus, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Maloj dvorani kazališta ravnatelj Renato Švorinić. Praizvedba ovog djela bila je prošle godine u Rimu, a na hrvatski ga je prevela Nedjeljka Balić-Nižić, koja je izrazila uvjerenje kako je redatelj dobro ukomponirao ovo djelo u kazališnu predstavu.
Prevoditelj izdajica
– Obično se zna reći ‘traduttore tradittore’, odnosno kako je prevoditelj izdajica, želi reći kako se djelo nikad ne može prevesti kao što je u originalu. Upravo zbog toga kazalište može podići taj efekt, istaknula je Balić- Nižić.
Besplatni Wi-Fi prva je predstava novog člana ansambla HNK Zadar Alena Liverića, koji je podsjetio kako su njegovi korijeni iz ovih krajeva.
– Osjetio sam u jednom periodu da mi treba nekakav kreativni mir. Bolji početak za mene nije mogao biti. Bio mi je užitak raditi, te se nadam kako ćemo u tom tonu nastaviti, kazao je Liverić.
Petri Težak ovo je drugi put da glumi u predstavi HNK Zadar, a kaže kako joj je užitak raditi ovdje.
– Drago mi je da radimo nešto prpošno i veselo, i mi smo se odlično zabavili, kazala je Težak.
Treća osoba u predstavi je Žana Bumber kojoj je drago da se radi komedija, budući da se u posljednje vrijeme u HNK Zadar rade ozbiljne drame.
Vjera Vidov asistentica Mužiću
– Zadru treba komedija. Stalno se govorilo o dolasku Alena Liverića i evo ga ovdje, uz najbolje glumačke godine on je i dobar kolega, dobro je uščuvan. Drago mi je i da je Petra došla kazala je Žana Bumber.
Vjera Vidov asistentica je redatelja Zorana Mužića, a ovo joj je prvi izlazak iz Kazališta lutaka Zadar. Za kostimografiju se pobrinula Sara Lovrić Caparin koja prvi put radi u Zadru zahvaljujući redatelju Mužiću, ali i ravnatelju Švoriniću koji je podržao tu ideju.
– Mislim da bi manje kazališne kuće trebale više surađivati. Imala sam troje zgodnih glumaca koje nije bilo teško obući, kazala je Lovrić Caparin. Nena Ninčević Mandić, voditeljica Marketinga HNK Zadar, istaknula je kako je plakat radio mladi umjetnik Dino Surić te je pozvala na predstavu mlađu publiku.
Pretpremijera je 14. travnja, a premijerna izvedba dan poslije.