Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bizarna platna s pogledima od brade prema dolje

07.04.2017. 22:00
Bizarna platna s pogledima od brade prema dolje


U galeriji Zadarta preksinoć je otvorena izložba Nevena Tudića iz Brodarice pored Šibenika. Zadranima se predstavio bizarnim platnima s pogledima od brade prema dolje. No njegova podloga je filozofija, koja se isčitava u slikarskim flipovima koji promišljaju Kantov i Heidegerov bitak.
– Motiv mog rada u vizualnoj umjetnosti je nastojanje da vidljivoj predmetnosti, osjećajima registriranoj, a koja slovi kao neposredni prvi stupanj spoznavanja, nađemo temelj u tome da ona prije svega jest. Ako je kriterij znanja to što vidim i osjećam ispred sebe, to znanje je temeljeno na uvijek subjektivnom, pojedinačnom sudu i uvijek je ograničeno. Taj relativizam subjekta se ne dovodi u pitanje, što u konačnici, posebice u politici, traži moć za usvajanje i realizaciju mojega mišljenja kao najbolje. Time je svijet podvrgnut moći kroz koju i kojom se ostvaruje moja nadmoć nad drugima. Mi, čovjek prije svega jest. To „jest” jednako je bitak „jeste to” neograničeno, najslobodnije što bi trebao biti razlog upitnosti moga ograničenoga i subjektivnoga stava i ostvarenog upravo na moći, snazi, sili. I ta spoznaja u veličanstvenost toga “jest” je taj naš motiv rada i prevladavanje ograničenosti spoznajom da smo bića otvorena za slobodu i neograničenost, a ne nužno funkcija drugog i nadređenog, rekao je na otvorenju izložbe Neven Tudić.
Tudić je, iako diplomirani politolog, po stvaralačkom odabiru ne samo slikar, nego i umjetnik koji vrlo često zalazi u video, performance i instalacije. Do sad je izlagao na 15-ak samostalnih te 5 grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HDLU-a od 2001. godine.