Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dijelile se jabuke, savjeti i kritike zdravstvenog sustava

07.04.2017. 22:00
Dijelile se jabuke, savjeti i kritike zdravstvenog sustava


Svjetski dan zdravlja Gradska organizacija SDP-a Zadar obilježila je jučer mjerenjem traka i razine šećera u krvi, te podjelom jabuka, simbola zdrave prehrane. Bila je to i prilika da zadarski SDP-ovci progovore o ovoj, uvijek aktualnoj temi, pa je tako SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, Sabina Glasovac istaknula značaj ulaganja u zdravlje.
Prevencija iznimno važna
– To je bitno još od malih nogu. U obrazovnom sustavu treba postojati mjesto za zdravstveni odgoj kojem bi se djeca već od ranih nogu učila i privikavala na koji način živjeti zdravo, stjecati zdrave navike. Ne samo u vježbanju, nego i u prehrani i u brojnim drugim stvarima. Prevencija je iznimno važna, međutim kada se bolest dogodi, ona ne bira i u tom slučaju mi kao društvo, neovisno radi li se o državi, županiji ili gradu, moramo učiniti sve kako bismo poduzeli sve mjere da bi naš zdravstveni sustav bio što kvalitetniji, kazala je Glasovac, dodajući kako je Grad Zadar, iako nije osnivač zadarske Opće bolnice, pomagao njezin razvoj kupnjom dijagnostičke aparature.
– Kada preuzmemo odgovornost za grad to ćemo nastaviti i mi. Ipak, nadamo se da će vladina politika u sustavu zdravstva malo povući kočnicu i zaustaviti ovaj loš trend gomilanja dugova u zadarskim bolnicama. Jer, nije dobro da se u godinu dana stvari tako pogoršavaju. Naši pacijenti u Zadru zaslužili su kvalitetnu uslugu, a ne da su u strahu hoće li sutra djelatnici bolnice imati najosnovnije uvjete za liječenje, kazala je Glasovac.
Duge liste čekanja
SDP-ova kandidatkinja za zadarsku županicu Renata Sabljar Dračevac istaknula je, pak, velik problem s dugim listama čekanja u Zadarskoj županiji.
– Naša bolnica je jedna od najgorih u tome i redovi su nam doista veliki. Sad, ili smo mi strašno bolestan narod ili bi se to ipak moglo malo ubrzati i smanjiti. Županija je vlasnik Opće bolnice i mislim da ona mora intervenirati, bilo preko povećanja broja zaposlenika ili nekih uređaja koji nam nedostaju. U svakom slučaju, bez obzira što je zdravstvo izrazito skupo, Županija također mora sudjelovati u tome iz razloga jer bi nam najznačajnije trebalo biti zdravlje naših građana, kazala je Sabljar Dračevac, upitana kao liječnica i o zdravoj prehrani u povodu Svjetskog dana zdravlja.
– Kažu da je najzdravija mediteranska ishrana i toga se trebamo držati. Maslinovo ulje, blitva, lešo riba… lešo pripremljena hrana je kvalitetnija, jer nema toliko kancerogeni učinak koliko ima pržena hrana. No, čovjek mora slušati svoje tijelo, a vrlo često zanemarujemo što nam ono kaže i na što nas upozorava, kazala je Sabljar Dračevac.