Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I u struci koja se bavi mrtvim jezicima itekako ima života

07.04.2017. 22:00
I u struci koja se bavi mrtvim jezicima itekako ima života


U povodu 60. obljetnice Odjela za klasičnu filologiju na Sveučilištu u Zadru je jučer počeo Međunarodni znanstveni skup Natales grate numeram, ili u prijevodu – “Brojiš li zadovoljno rođendane”. 
Po osnivanju Filozofskog fakulteta jedan od prvih studija je bio studij latinskog jezika, dok se osamdesetih uvodi i grčki.
Dugo vremena najmanji odjel na Sveučilištu uspio je narasti brojem i kvalifikacijama toliko da prvi put organizira međunarodni znanstveni skup. U goste im je došlo šezdesetak domaćih i stranih znanstvenika, od Šri Lanke do Sjedinjenih Država. Sve njih u ime uprave Sveučilišta u Zadru pozdravila je izv. prof. dr. Nedjeljka Balić Nižić, prorektora za studije i studentska pitanja. Poželjela im je ugodan boravak u tisućljetnom gradu s brojnim elementima kulturne i materijalne baštine.
– Jedno od tih je i Universitas Iadertina, na temeljima kojih je 1955. nastao Filozofski fakultet u Zadru. Jedan od prvih osnovnih odsjeka je onaj klasičnih studija. Zahvaljujući svom položaju Zadar je oduvijek bio mjesto susreta raznih nacija, civilizacija, jezika i kultura. Kao odgovor modernim potrebama znanosti, regionalne, nacionalne i internacionalne ekonomije, Sveučilište u Zadru nastoji razvijati tehničke, biotehničke, prirodne i druge znanosti i nastoji biti konkurentno u kontekstu pametnog razvoja. U skladu s time se odnedavno usmjerava u nove programe u primijenjenim znanostima i tehnologiji. Strategija Sveučilišta u Zadru je primarno temeljena i dalje na jedinstvenoj geografskoj poziciji Zadra i regije, istaknula je Balić Nižić. 
Dr. sc. Milenko Lončar, pročelnik Odjela za klasičnu filologiju, kazao je kako su oni mlad Odjel, i kao institucija i kao osobe.
– Pojavila se želja za organizacijom skupa, da vam se predstavimo. Želimo uspostaviti dodire i buduću suradnju. Pohvalio bih mlade snage Odjela u inicijativi i želji organiziranja skupa, a još mi je draže što im sam nisam skoro ni trebao, poručio je Lončar.
Nakon nastupa vokalne skupine A.K.A. Crescendo uvodna predavanja održali su uvaženi profesori David Elmer s Harvarda i Stephen Heyworth s Oxforda. Dva dana iznosit će se nove spoznaje i postavljati pitanja o prošlosti, ali i o budućnosti, nastojeći pokazati da i u struci koja se bavi mrtvim jezicima itekako ima života.