Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Meštrović bi depolitizirao Gradsku upravu i dao na uvid svu gradsku imovinu

07.04.2017. 22:00
Meštrović bi depolitizirao Gradsku upravu i dao na uvid svu gradsku imovinu


Iako su svi očekivali performans, Enio Meštrović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zadra jučer je u ozbiljnom tonu predstavio program “zadar ZADRU” s kojim izlazi na nadolazeće izbore.
– Izlazimo pod imenom ‘Kandidacijska lista grupe birača Enio Meštrović’ jer je zakonska regulativa takva da, ukoliko želimo koristiti ime ‘Konji’, moramo biti registrirani kao stranka, a to ne želimo. Odlučili smo izići kao slobodni građani od svih statuta i ideologija, a naš put je da i nadalje budemo aktivisti i idealisti, rekao je Meštrović te je predstavio i svoje zamjenike – zadarske pjevače Marka Žorža (klapa Munita) i Ivu Petrića (SMF), a na konferenciji je bila i dugogodišnja djelatnica Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, Danijela Maričić koja je prva na Listi.
Meštrović je rekao kako su, unatoč četiri ponude za koaliciju, na izbore odlučili ići sami.
– Ulazimo u ovo prvenstveno da bismo otvorili prostor mladima, onaj prostor koji mi nismo imali u vrijeme Domovinskog rata, i to najboljim kadrovima po referencama, a ne po stranačkoj podobnosti i rodbinskim vezama, poručio je Meštrović. Kao najvažnije programske stavke istaknuo javni uvid u svu gradsku imovinu te depolitizaciju Gradske uprave.
– Zanima nas s čim grad raspolaže i što koristi, a što krije. Želimo da u gradskoj upravi i službama rade samo najbolji i stručni ljudi. Smatramo da je nužno Kalelargu zaštititi kao kulturno dobro i uredbom odrediti što se može, a što ne može otvoriti u toj ulici. Ona treba biti preženca ovog kraja. Treba dati prednost hrvatskim i lokalnim proizvodima od dizajna do gastro ponude, a za preostali dio Poluotoka potrebno je donijeti kvote obrta netipičnih za kulturu i autohtonost grada, rekao je Meštrović. Dio slobodnih gradskih prostora dao bi bendovima i udrugama na upravljanje, poput zgrade stare tehničke škole i zgrade u vojarni zapadno od Gradske knjižnice.
Danijela Maričić ukazala je na sve veći broj autistične djece i nužnost osnivanja stručnih timova za pomoć u Zadru, kako ih roditelji ne bi morali voditi u Zagreb. To bi se, kazala je, moglo realizirati u centru Mocire koji bi uskoro trebao otvoriti vrata korisnicima.
– Na društvenim mrežama mi ćemo i dalje koristiti duboki sarkazam, a u medijima ćemo istupati u ozbiljnijem tonu kako nas ne bi shvatili kao neozbiljne. Ulazimo u ovo kao idealisti uvjereni da možemo pokrenuti promjene, zaključio je Meštrović.