Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prodaja robova na zadarskom Forumu

Autor: Valentina Mlađen

07.05.2009. 22:00
Prodaja robova na zadarskom Forumu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Manifestacija Zadarskih antičkih igara “Ludi Romani” nas je u vratila u doba cara Trajana kada je prema povijesnim izvorima posjetio grad Iaderu, tj. današnji Zadar
Bubnjanje i zveket lanaca najavili su prodaju robova iz najboljih rimskih provincija, koja je organizirana na zadarskom Forumu. Ipak, nije bilo nikakvog razloga za uzrujavanje. Riječ je o manifestaciji Zadarskih antičkih igara “Ludi Romani”. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se održava svake godine, ali ove godine po prvi puta na otvorenom prostoru. S ciljem da promoviraju gradsku kulturnu baštinu organizirali su to Hana Ivezić i Mario Sajatovski iz udruge studenata arheologije “Archaios”, a kao suorganizatori sudjelovali su udruga “Propela” i internetski portal e-Zadar.
Vrijeme u koje nas je vratila ova manifestacija bilo je doba cara Trajana kada je on prema povijesnim izvorima posjetio grad Iaderu, tj. današnji Zadar. Osim prodaje robova po početnoj cijeni od samo pedeset kuna, svakom kupcu su darovali i najbolje tračko vino u bočicama od antičkog stakla. Da program bude što zabavniji i raznovrsniji, osim prodaje robova pripremljena su razna događanja. Tako su okupljeni imali priliku vidjeti borbe gladijatora, svađe oholih rimskih bogova i ples egzotičnih trbušnih plesačica. Cijelu tu predstavu pratila je izvorna rimska glazba a svoja vrata otvorio je i Arheološki muzej kako bi zainteresirani mogli vidjeti njegovu stalnu postavu.
Osim samog programa na pozornici posjetiteljima su pripremljene i degustacije izvornih rimskih jela. Pripremljena su tri menija: ostijanski ragu, tikvice punjene mozgom i jedan izvorni rimski desert, a sve to moglo se zaliti odličnim vinom.
Kako su svi bili odjeveni u odjeću toga doba, a na taj način je upriličena i pozornica na području zadarskog Foruma, svaki posjetitelj se zaista mogao zapitati u kojem se to vremenu zatekao. Iako je ova manifestacija trajala samo jednu večer i prvi put je priređena na otvorenom, po autentičnosti oživljenog vremena zasigurno će se nastaviti i postati vrijedna turistička znamenitost.