Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uknjižili se na teren kojeg nisu platili

Autor: Suzana Bandić

07.05.2009. 22:00
Uknjižili se na teren kojeg nisu platili

Foto: Vedran SITNICA



Željko Žnidarić i njegov sin Borna zaradili su kaznene prijave zbog toga što nisu ispoštovali potpisani kupoprodajni ugovor s vlasnicima zemljišne parcele u Diklu iz lipnja 1991. godine
Protiv Željka Žnidarića (59), muža poznate glumice Mije Begović, i njegovog sina Borne (26), odgovornih osoba trgovačkoga društva “Euroing” iz Zagreba, danas je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarstvu.
Dvojac se sumnjiči, izvijestila je PU zadarska, da su sklopili više pravnih poslova sa 62-godišnjakom i njegovim 64-godišnjim bratom o kupoprodaji građevinskog zemljišta na području grada Zadra, za što su trebali isplatiiti iznos od 914.900 kuna. No, taj novac do danas nisu uplatili, iako su na sebe prenijeli pravo vlasništva.
Obećavao isplatu 18 godina?
Riječ je o zemljišnoj parceli na Putu Dikla na kojoj se godinama već nalazi lunapark, a u kojoj su svoj udio do sklapanja kupoprodajnog ugovora 26. lipnja 1991. godine imali 20-ak vlasnika, mahom Sutomišćana.
– Par dana prije sklapanja kupoprodajnog ugovora organiziran je sastanak svih suvlasnika tog zemljišta u Mjesnom odboru Puntamika, a na poziv Zdravka Faina, također našeg sumještanina. On nam je predstavio gospodina Žnidarića i rekao nam za njegove namjere. Svi smo se složili oko prodaje i s njim potpisali kupoprodajni ugovor – ispričao nam je Slavko Šimićev koji je zajedno s bratom Marinkom ovaj slučaj prijavio policiji. Prema njegovoj priči Žnidarić im je za zemljišne parcele ponudio dvije mogućnosti isplate i to u novčanoj protuvrijednosti ili zamjenom za poslovni prostor u zgradi koju je na tom zemljištu planirao graditi.
– Istina je da je prema onima koji su se odlučili za gotovinsku isplatu Žnidarić nedugo nakon potpisivanja ugovora ispunio obveze. Međutim, isto tako neosporno je i to da prema nama koji smo htjeli uzeti poslovni prostor nije – rekao je Šimićev dodavši kako je njegovom strpljenju došao kraj s obzirom na to da ga Žnidarić lažnim obećanjima zavlači već punih 18 godina. Osim njega, tvrdi, još je najmanje 10-ak osoba koje kao i on čekaju na isplatu, a četvorica ga ovih dana kane tužiti.
Svi oni su prije pet, šest godina, a nakon brojnih dopisa i uzvraćenih obećanja koja se nisu ispunila, angažirali odvjetnike. Ipak, njegov slučaj čeka na red za sudsku raspravu, tvrdi Šimićev, već punih pet godina, a slično je i s ostalim oštećenim osobama iz ove “priče”.
Prije tri godine Žnidarić je dio sporne parcele ustupio Gradu Zadru za gradnju kolektora, a smješten je, tvrdi Šimunov, dijelom na njegovoj, a dijelom na zemlji njegova brata Marinka.
– Kad sam vidio da se tamo gradi kolektor i da je novi vlasnik tog dijela zemljišta Grad Zadar otišao sam i do gradonačelnika Živka Kolege te mu ispričao o čemu je ovdje riječ, ali on mi je rekao kako Grad nema veze s nama, već da je i dalje naš dužnik Žnidarić – rekao nam je Šimićev na kraju razgovora te je još dodao kako sa svojim zahtjevima neće stati sve dok se ne riješi.
Spomenimo još i to da je zemljišna parcela Slavka Šimićeva bila površine 601 četvorni metar, a njegova brata Marinka 50-ak kvadrata manja.
Odgovor Žnidarićevih
Kako bismo čuli i drugu stranu priče kontaktirali smo i Željka Žnidarića koji nam ovaj slučaj nije htio komentirati u telefonskom razgovoru već nam je u ime svoje tvrtke poslao pisani osvrt u čijem potpisu stoji njegov sin Borna Žnidarić, a koji u cijelosti prenosimo:
Vezano na priopćenje Policijske uprave Zadarske ukazujemo na sljedeće:
1. Po predmetu kaznene prijave nitko nas nije kontaktirao, niti prijavitelji, niti Policijska uprava Zadarska.
2. S neposediranim privatnim vlasnicima sačinjena je u prostorijama Grada Zadra nagodba uz aktivno sudjelovanje službenika Grada Zadra i svi su dobili od društva „Euroing” d.o.o. dogovorenu pravičnu naknadu, do osamnaest puta veću od naknade koja se uobičajeno davala bivšim vlasnicima. Većina je isplaćena u novcu, a nekoliko je inzistiralo na isplati u poslovnom prostoru.
3. Prema Ugovoru je prijaviteljima trebalo isporučiti 30 m2 poslovnog prostora, a Aneksom Ugovora iz listopada 2003.g. obveza je povećana na 40 metara četvornih. Zbog nedefiniranog urbanizma (koji je sada u postupku definiranja), projekt se nije mogao realizirati, a tako niti naša ugovorna obveza.
4. Istima se nudila kompenzacija, a jednako tako smo i danas spremni prijavitelje obeštetiti na neki od mogućih načina u kraćem roku, uključivo povećanu kvadraturu poslovnog prostora, zbog čega ćemo ih i kontaktirati. Naša značajna uložena sredstva u ovaj projekt su blokirana duže vrijeme, zbog čega trpimo veliku štetu.
5. S Gradom Zadrom smo zamijenili zemljište kako bismo Gradu Zadru omogućili izgradnju Centralnog pročišćivača otpadnih voda. Time su Gradu Zadru spašena značajna sredstva vezana uz taj projekt koja bi inače propala. Istovremeno je dato Gradu pravo služnosti za gradnju kanalizacije, i to bez ikakve naknade.
6. Pročišćivač, koji je bitno umanjio vrijednost našeg zemljišta, je izgrađen, a nama nije riješen urbanizam koji bi nam omogućio izvršenje ugovornih obveza prema prijaviteljima.