Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ukusna zadarska domaćica

Autor: Šime Ćurko

07.05.2009. 22:00
Ukusna zadarska domaćica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadar je pokazao i ostalim klubovima u gradu da se i s domaćim snagama uz pravilan izbor tek ponekog pojačanja (I. Grbas) mogu napraviti prave stvari
Od prve do 40. minute za košarkašice Zadra u utakmici protiv Murse događao se najbolji mogući scenarij, nervoza i pritisak koji su držali Zadranke proteklih desetak dana pretvorili su se u lavinu samopouzdanja pod kojom su Osječanke jednostavno nestale.
– Kad je utakmica toliko važna, kao što je to nama bio dvoboj s Mursom, tada je logično da se uvuče i malo nervoze. No, nama je od prvog trenutka sve krenulo kako smo zamislili, odigrali smo jednu od najborbenijih utakmica sezone u kojoj smo u našu igri unijeli i srce i razum – rekla je Antonija Erslan koja uz Ivu Grbas, Maju Ledenko, Inu Marin i Sanju Rogošić čini najiskusniji dio ekipe. Jedino su i spomenute igračice već imale iskustvo igranja u Ligi za ostanak, sve ostale, po godinama još juniorke i kadetkinje, prvi put su se susrele s jednom ovakvom ligom. Tim je uspjeh Zadranki još veći jer s dva boda protiv Murse briga oko ostanka više nema, ekipa iz Jazina može u posljednjem kolu na izlet u Pulu budući da je pretposljednja Mursa s dvije pobjede zaostatka više ne može ni teoretski sustići.
Nema nezamjenjivih
Završen je tako seniorski dio sezone, slijedi još rasplet u natjecanjima mlađih dobnih kategorija u koje u Zadru mnogo ulažu i snage i novaca. Jer igrati istovremeno tri ligaška natjecanja (kadetkinje, juniorke, seniorke), ima i svoju cijenu. Ali jednako tako na potvrdu ispravnosti ovog puta nije se trebalo dugo čekati. Više puta smo to ponovili, Zadar je izgubio cijelu lanjsku prvu petorku (M. i A. Vrsaljko, Vidaković, Perica, Nikpalj), još ranije otišle su Borović, Medur i Baždarić, ali Zadar nije izgubio igru i, što je najvažnije, rezultat. Glorija Sikirić, Ivana Blažević, Ema Meštrović, Lucija Štrmelj predvodnice su novog, mladog vala, uz Ninu Krstić koja je ponovno imala nesreću s ozljedom koljena te Katarinu Popović koja je odlaskom Božene Radoš dobila priliku na centarskoj poziciji. Vratila se nakon skoro dvije godine u kojima se mučila s ozljedom i Josipa Sesar koja će dogodine biti u pravoj formi. Zadar je pokazao i ostalim klubovima u gradu da se i s domaćim snagama, uz pravilan izbor tek ponekog pojačanja (I. Grbas) mogu napraviti prave stvari. Četvrta sezona zaredom u A-1 ligi očekuje Zadranke sljedeće sezone i opet bez bojazni što će i kako biti. Bez obzira tko će otići, a tko možda (ne) će doći. Ako je Zadar mogao i bez Marije Vrsaljko, danas prve igračice prvaka Gospića, onda ne treba sumnjati da se svakome može naći zamjena.
Uspjela prezentacija
No, vratimo se još malo Mursi i super izvedbi Zadranki. Bila je to ne samo promocija ostanka u ligi, nego i prava prezentacija ženske košarke koja, pokazalo se, može itekako biti atraktivna. Zadranke su igrale kao u transu i odmah na početku utakmice razbile svaku bojazan da bi ih moglo opteretiti to što su odavno mogle osigurati ostanak. Jer nema gore stvari nego igrati utakmicu razmišljajući da je sve davno prije moglo biti gotovo.
– Loše smo ušli u Ligu za ostanak, u prve četiri utakmice tri smo izgubile i nismo mogle ne razmišljati o tome što smo sve propustile. Onda smo izgubili kod kuće od Požege i nakon toga znale smo da protiv Murse više nemamo pravo na pogrešku. Ono što nismo znali jest to kako će utakmica krenuti i hoće li nas sputati to što smo prethodno izgubile neke utakmice u kojima bi nam i jedna pobjeda bila dovoljno da mirno dočekamo Mursu. Kad je krenulo, vidjeli smo da je to naš dan i više nas ništa nije moglo zaustaviti – zaključuje Erslan koja je odigrala ponajbolju utakmicu sezone. Uz šut za dva 7-9 i pet skokova ubacila je ukupno 21 koš, jedan manje od Ine Marin, i njih dvije u napadačkom, odnosno Iva Grabas u obrambenom dijelu (15 skokova) povukle su Zadar u pobjedu. To je i formula kojoj se Marija Mazija, trenerica, i nadala prije početka sezone kad je bilo jasno da će joj ekipa biti kombinacija nekoliko dvadesetogodišnjakinja te juniorki i kadetkinja.
 


 GLEDATELJI NEZAINTERESIRANI


Iako je utakmica s Osječankama imala iznimno značenje svega stotinjak gledatelja našlo se na tribinama Jazina. Tako je bilo i tijekom cijele sezone iako je ulaz u dvoranu besplatan. Ništa bolja situacija nije ni u drugim dvoranama u kojima se igra ženska košarka, čak i finale doigravanja za prvaka Hrvatske nije posebno zainteresiralo navijački puk u Gospiću u Šibeniku. No, nije to problem samo ženske košarke, nego i hrvatskog sporta uopće.




 U PULU KOMPLETNE


Posljednju utakmicu A-1 Liga za ostanak Zadranke imaju u subotu (18 sati) u Puli. Dvoboj je to od velikog značenja za Puljanke koje bi pobjedom sačuvale prvoligaški status u premijernoj sezoni.
– U Pulu idemo u najjačem sastavu. Pula i Mursa, koja čeka poraza Puljanki za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta, nas ne zanimaju, naš je cilj s dva boda iz te utakmice osvojiti prvo mjesto u Ligi za ostanak – kaže Mazija. Sljedeći vikend 16. i 17. svibnja Zadranke očekuje završnica juniorskog Prvenstva Hrvatske na kojem će uz Zadar nastupiti još tri ekipe, a velike izglede za plasman u daljnje natjecanje imaju kadetkinje koje se u skupini jug u konkurenciji Šibenika i Raguse bore za dva mjesta s kojih se ide na poluzavršni turnir.