Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Trideset tisuća mladih molilo u Zadru

Autor: Hina (H)

07.05.2010. 22:00
Trideset tisuća mladih molilo u Zadru

Foto: Filip BRALA



Tridesetak tisuća mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Europe i svijeta okupilo se na nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži u Zadru.
Geslo susreta, koji se održava svake druge godine u drugoj županiji, je “Da vaša radost bude potpuna”.
Uz mlade, u susretu koji je započeo euharistijskim slavljem na sportskom centru Višnjik, sudjelovao je apostolski nuncij u RH Mario Roberto Cassari i oko 400 svećenika.
Mlade je na početku pozdravio šibenski biskup Ante Ivas pozivajući ih da mole za još veću radost i ljubav u zajedništvu s Kristom.
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić pročitao je pismo što je sudionicima uputio papa Benedikt XVI. u kojemu poziva mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svih dijelova svijeta da žive u susretu s Isusom, da kroz njega prepoznaju put za budućnost.
Papa im je poručio da ih Crkva nikada ne osuđuje, da ih uvijek voli i da se zajedno s njima raduje i moli za njihov uspjeh i radost u životu. Pozvao je mlade da slijede Krista, posebno u duhovnim zvanjima u ovoj svećeničkoj godini.
U propovijedi je novi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić pozvao mlade da svoja srca otvore Kristu kako bi njihova radost bila što veća.
“Svjedoci smo da brojni u društvu danas trpe, da Crkva zbog nekih pojedinaca ponekad nije vjerodostojna što se događa osobito u ovo naše vrijeme”, kazao je.
Unatoč tome poručio je mladima da ne posustaju, “da Isus kojega oni slijede njihovu sumnju pretvara u jaku i čvrstu vjeru”. Pozvao ih je da se ne odvoje od Isusa i da se ne boje neizvjesne budućnosti. Zaželio je da mladi donose plodove ljubavi, mira i tolerancije jedni prema drugima, ne gubeći nadu i povjerenje u Krista i njegov vinograd.
Nadbiskup Puljić je podsjetio da je na današnji dan 1898. rođen zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac kojega je u listopadu 1998. papa Ivan Pavao II., veliki prijatelj hrvatskog naroda, proglasio blaženim. Stepinac je, dodao je mons. Puljić, uzor i zagovornik svim našim svećenicima.
Još jednom je ponovio mladima da se ne plaše napada na crkvu, da vjeruju euharistiji i da poštuju nedjelju koja je sidrište cijele crkve.
Susret Hrvatske katoličke mladeži nastavlja se sutra u 90 župa Zadarske nadbiskupije.
Susret su organizirali Zadarska nadbiskupija i Ured za pastoral mladih u suradnji s Uredom za pastoral mladih Hrvatske biskupske konferencije.