Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dvojica muškaraca na smrt pretukli prijatelja, treći pomagao prikriti ubojstvo

07.05.2011. 22:00
Dvojica muškaraca na smrt pretukli  prijatelja, treći pomagao prikriti ubojstvo


Izvršenom obdukcijom utvrđeno je da je smrt nastupila dva sata iza ponoći te da je prouzročena traumatskim šokom kao posljedicom brojnih udaraca po tijelu, višestrukim prijelomima, nagnječenjima i unitarnjim krvarenjem. Policija za teško ubojstvo sumnjiči Ivu Jovu Mitrovića i Šimu Karamarka, a Milenka Opačića zbog pomaganja u prikrivanju ubojstva


Tukli su ga bez  prestanka satima u našoj kući  i ispred kuće. Tjerali su ga da  pije vino, a onda ga udarali  rukama i nogama. Jovo ga je  još i udarao stolicom po  leđima, a onda i stavljao stolicu na njega i sjedao odozgo.  Kada bi ovaj iznemogao vukli  su ga za noge iz kuće u dvorište, polijevali ga vrućom vodom, a onda sve ispočetka.  Barem tri, četiri puta su ga  iznosili iz kuće i stavljali u Ivin  auto, pa opet vraćali k nama u  kuću – još u šoku od nemilog  događaja koji se u petak navečer odigravao u njezinoj  obiteljskoj kući u Zelengradu  pokraj Obrovca, kada je od  posljedica premlaćivanja preminuo Mladen D. (63), prepričala je Dara Gagić.
Njega su na smrt pretukli  Ivo Jovo Mitrović (56), umirovljeni pravosudni policajac i  Šime Karamarko (46), koje je  policija zbog sumnje da su  počinili teško ubojstvo, u subotu ujutro i uhitila zajedno s  Milenkom Opačićem (81),  kojega se sumnjiči za pomaganje dvojici u prikrivanju  ubojstva.   
Sada pokojnog Mladena D.  Dara Gagić i njezin sin Zoran  (46) nisu otprije poznavali,  kao ni Opačića, već ih je u  njihovu kuću na slavu  Đurđevdana doveo dugogodišnji Zoranov kućni prijatelj  Mitrović, a tamo im se uskoro  pridružio i  Karamarko.
Pijani i agresivni
Pokojni Mladen D., Opačić  i Mitrović družili su se već  neko vrijeme, a u petak su se  iz Zadra, odnosno Murvice,  uputili u posjet prijateljima u  Zelengradu na proslavu  njihove slave – Đurđevdana.  Prije negoli su došli kod Gagića, svratili su k još jednoj  obitelji gdje su jeli i pili, tako  da su nešto prije 19 sati k  njima došli u već vidno alkoholiziranom stanju.
– Sin je bio kod prijatelja  kada sam se iz štale, gdje sam  hranila stoku, vratila u kuću i  zatekla Jovu s tom dvojicom  muškaraca. Jovo je sam iznio  na stol meso, crno i bijelo vino  i salatu, pa mi je rekao da se  nada da se ne ljutim. Odgovorila sam da je sve u redu,  a vidjela sam odmah da su  pripiti. Jovo je imao zavijenu  šaku i nešto je prigovarao  ovom mlađem muškarcu koji  je sada mrtav. Uspjela sam  shvatiti da govore o nekoj ženi  koju je Jovo doveo starijem  muškarcu i da je ona nekoliko  dana kasnije prešla mlađem.  Ubrzo je nasrnuo na njega i  započeo ga tući, a ja sam  zakukala da prestane i da to  ne čini u mojoj kući – prisjeća  se Dara koja se potom povukla u sobu i tamo ostala sve  do jutra. U međuvremenu,  samo je, kaže, nekoliko puta  čula nesretnog muškarca gdje  zapomaže riječima “aj, aj…” I  njezin sin Zoran pokušao je  smiriti Mitrovića, ali i Karamarka koji je zajedno s njim  stao premlaćivati nesretnog  63-godišnjaka. Policiju nije  mogao nazvati jer u blizini  njihove kuće nema signala, a  osim toga, i sam se bojao tako  razjarenog i pijanog Mitrovića.
– Rekao sam ovom čovjeku  da bježi i da se sakrije u štalu  da ga ovaj ne ubije. Učinio je  to, ali je Jovo krenuo tražiti  ga. Usput je navukao sijena i  zapalio veliku buktinju tu  pred kućom, otvorio je vrata  gdje su smještene krave i telad, iščupao je dvorišna vrata,  a kada je tog nesretnika pronašao, za noge ga je vukao sve  od štale do ulaznih vrata u  kuću – kaže Zoran koji je tek  ujutro od policije saznao da je  muškarac mrtav.
– U subotu ujutro, oko 7.15  sati, 56-godišnji muškarac telefonom je dojavio da se nalazi u mjestu Zelengrad te da  osobnim automobilom prevozi ozlijeđenu osobu kojoj je  potrebna hitna medicinska  pomoć. Odmah po dojavi u  mjesto Zelengrad je upućen  dežurni liječnik koji je u 8.30  sati utvrdio smrt 63-godišnjaka sa zadarskog područja.  Pregledom preminulog liječnik je utvrdio da na tijelu  ima više ozljeda te je po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Zadru zatražena  obdukcija – kazao je Elis  Žodan, glasnogovornik PU  zadarske na konferenciji za  novinare u povodu teškog  ubojstva 63-godišnjaka čiji  identitet, međutim, nije želio  potvrditi jer policija još uvijek  nije uspjela locirati njegovu  obitelj kako bi ih obavijestila  o njegovoj smrti. Muškarac je  naime, posljednje tri godine  sam boravio u Murvici, a  preživljavao je radeći kao nadničar.
Pokušali prikriti  ubojstvo
– Prema našim saznanjima,  on je prije nekoliko godina  doselio u Zagreb s područja  Srbije, ali još uvijek nismo  uspjeli pronaći nikog od njegove obitelji, niti za sada znamo gdje ih možemo tražiti –  pojasnio je Gašpar Begonja,  načelnik krim policije, koja je  u subotu ispitala više osoba  pod sumnjom na umiješanost  u ovo teško kazneno djelo od  kojih su dvojica kazneno prijavljena zbog teškog ubojstva,  dok se treći sumnjiči za pomaganje u prikrivanju brutalnog ubojstva.
Upitan zašto je policiji trebalo više od 24 sata da o ovom  nemilom događaju izvijesti  javnost, Begonja je odgovorio  da se to dogodilo stoga što  policija nije odmah raspolagala svim nužnim informacijama, te da je kriminalističko istraživanje još uvijek u  tijeku. Pojasnio je kako su  dvojica osumnjičenih policajcima nakon poziva u pomoć  ispričali da se 63-godišnjak  toliko napio i sam padao uokolo, što je na trenutak obmanulo policajce. No, izvršenom obdukcijom kasnije  je utvrđeno da je smrt nastupila dva sata iza ponoći te  da je prouzročena traumatskim šokom kao posljedicom  brojnih udaraca po tijelu,  višestrukim prijelomima, nagnječenjima i unutarnjim krvarenjem. Begonja je negirao  špekulacije kako je motiv prepirke, petosatnog mučenja i  iživljavanja, te konačno i  ubojstva, bio nacionalnog karaktera kazavši kako su se sva  trojica optuženika, kao i  oštećeni u ovom slučaju, izjašnjavali kao Hrvati.  Međutim, činjenica da su “napuhali” od 1,5 pa do 2,3 promila alkohola, sama navodi  na zaključak kako je još jednoj ljudskoj, neshvatljivoj  brutalnosti, kumovao alkohol.
Trojica osumnjičenih u ponedjeljak će tijekom jutra biti  prepraćeni dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru koji će ih saslušati  te potom odlučiti o pritvoru.
 


Psihijatar procjenio da Mitrović nije opasan




Ivo Jovo Mitrović zbog teško narušenog psihičkog zdravlja i neubrojivosti prije svega godinu i pol dana na Županijskom je sudu u Zadru  oslobođen krivnje za premlaćivanje ugostitelja Svetimira Brzoje Škele.  Naime, u prvom postupku suđeno mu je zajedno sa Stankom i Ivicom  Šarićem jer su 25. listopada 1999. godine gotovo na smrt palicama,  bocama i šakama pretukli nesretnog čovjeka i to zbog toga što je pozvao  policiju jer su pijani pravili nered u njegovu kafiću. Otac Šarić odslužio je  četiri godine i devet mjeseci, njegov sin četiri godine zatvora, dok je  Mitroviću Vrhovni sud postupak vratio na ponovno suđenje. U ponovljenom  postupku oslobođen je krivnje, a sudac Boris Radman nakon uvida u  predočenu dokumentaciju psihijatrijskog vještačenja zaključio je:
– Po psihijatrijskom vještačenju optuženik nije opasan za okolinu, niti za  sebe, niti za druge, pa ga se oslobađa optužbe i odbija zahtjev ŽDO-a za  zatvaranjem u psihijatrijsku ustanovu.


 


Ubijeni muškarac živio u straćari od socijalne pomoći


Ubijeni Mladen D., poznat kao Mladen Bosanac, prema podacima iz  policije u Murvicu je doselio prije tri godine iz Zagreba, a tamo je, kako  saznajemo, došao iz Novog Sada. Prema riječima mještana, muškarac  nije bio sklon sukobima, živio je sam i vrlo skromno u neuvjetnoj straćari,  a preživljavao je od nadničarskog rada po okolnim mjestima i socijalne  pomoći. Nedavno je za njega tvrtka Teluris Medin, inače smještena u  Murvici, organizirala prikupljanje humanitarne pomoći.