Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Trenutak istine zadarske košarke

07.05.2012. 22:00
Trenutak istine zadarske košarke


Manje-više u svim najavama vezanima uz večerašnju utakmicu Zadra i Zagreba postavlja se isto pitanje – biti ili ne biti? Jedan od ova dva kluba neće igrati u doigravanju za prvaka Hrvatske, što znači i da sljedeće sezone neće nastupati u regionalnoj ligi. Prva na tablici je sigurno Cibona, druga vrlo vjerojatno Cedevita, treći Split, a za četvrto mjesto vodit će se velika borba četrdeset, a možda i više minuta. Zagrebu treba pobjeda veća od sedam razlike, koliko je izgubio u prvom međusobnom susretu na Višnjiku. Zadru, pak, bilo kakva pobjeda osigurava doigravanje, a igra mu i poraz manji od sedam razlike, pod uvjetom da u posljednjem kolu kod kuće pobijedi Jolly.
– Došli smo do utakmice koja odlučuje o svemu. U pitanju je cijela sezona. Svi znamo što nas čeka u Zagrebu. To je momčad s mnogo kvalitetnih igrača. Dosta ih je bilo ozlijeđeno, neki su se odmarali, ali ipak mislim da će oni zaigrati u najjačem sastavu – na prvu će Aleš Pipan, trener Zadra.
Spremni smo
Veliko je pitanje u kakvom će sastavu zaigrati Zagreb, s obzirom da na posljednjoj utakmici, prošle subote protiv Cedevite, nisu igrali Kasun, Simon, Mulaomerović, Markota, Mašić i Babić. Pod najvećim upitnikom je Kasun, koji je odigrao samo prvu utakmicu u Ligi za prvaka, dok je kapetan Simon propustio posljednje četiri. Zadrani se u pripremi time nisu previše zamarali.
– Mislim da će i Kasun zaigrati, odnosno da može biti iznenađenje u njihovom sastavu. Pripremali smo se normalno za njih, dakle i za igru s Kasunom i bez njega.
Ako Kasun i zaigra, teško je očekivati da će provesti mnogo minuta na terenu, što znači da će se Zagrepčani po običaju najviše oslanjati na vanjski šut.
– Treba se pripaziti njihovog šuta, jer je to potpuno šuterska momčad. Svi igrači imaju dobar šut za tri i za dva. Igraju dosta brzo u tranziciji, uz dosta kontranapada. Među nama nema nekih tajni. Dobro ih poznajemo, kao i oni nas. Trebamo ući hrabro u utakmicu. Ne trebamo se bojati ničega, nego odigrati ono što najbolje znamo i nadam se da ćemo uspjeti.
Je li Zadar spreman za dvoboj odluke?
– Psihološki smo spremni. Što se fizičkog dijela tiče, imamo problema s ozljedom Vrbanca, koji je protiv Cibone dobio udarac u list. Propustio je dva treninga i ne izgleda baš dobro, ali nadam se da će stisnuti zube i odigrati ovu najvažniju utakmicu sezone – kaže Pipan.
Na pobjedu
Što iz prethodna tri uzastopna poraza Zadrani ne smiju ponoviti da bi se kući vratili s dva boda?
– Najvažnije je da odigramo koncentrirano i da ne gubimo lopte. Naša najveća boljka je ta što svaku utakmicu imamo preko 20 izgubljenih lopti. Bacamo ih protivniku u ruke ili u aut. Ako želimo dobiti utakmicu, pogotovo u gostima, te greške ne smijemo raditi.
Dobar primjer je utakmica s Cibonom.
– Dok smo igrali pet na pet, normalno smo parirali Ciboni. Ali kada smo ušli u naše žute minute, izgubili nekoliko lopti, promašili ono što smo trebali zabiti, oni su nas odmah kaznili u kontranapadima. To je ta konačna razlika, koja je, mislim, malo previsoka s obzirom na odnos snaga na terenu.
Olakšava li vam posao činjenica da vam igra i poraz do sedam razlike?
– O tome nismo prozborili ni jedno jedino slovo. Idemo tamo odigrati maksimalno i pokušati pobijediti.
Kakvo suđenje očekujete?
– Rekao sam igračima: „Ako ćemo se baviti suđenjem, unaprijed smo izgubili utakmicu”. Moramo gledati samo sebe i koncentrirati se na našu igru, a nadam se da će suđenje biti maksimalno pošteno – za kraj će Pipan.