Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar napokon dobio svoj plesni festival

07.05.2012. 22:00
Zadar napokon dobio svoj  plesni festival


Zadar će konačno dobiti svoj prvi Zadarski plesni festival (In memoriam Nives Šimatović-Predovan) koji će se održati 12. svibnja s početkom u 19 sati u Kazalištu lutaka Zadar
Bilo je i vrijeme, reći će  znalci. Zadar će konačno  dobiti svoj prvi Zadarski  plesni festival (In memoriam Nives Šimatović-Predovan) koji će se održati  12. svibnja s početkom u 19  sati u Kazalištu lutaka Zadar. Organizator ove hvalevrijedne manifestacije je  poznata zadarska Plesna  udruga “Gesta”, a Festival  su podržali i Grad Zadar,  Zadarska županija te Turistička zajednica Grada  Zadra. Na Festivalu će se  predstaviti četrnaest ansambala i plesnih škola iz  cijele Hrvatske. Bit će to  zaista festival plesa u punom smislu te riječi, bez  okvira, plesači će predstavljati različite plesne žanrove: od suvremenog plesa,  klasičnog baleta, breaka,  jazz dancea, lyrical dancea,  jazz funka pa do hip-hopa,  a predstavit će se s po dvije  autorske koreografije.
Jedan dan festivala
Više o samom Festivalu i  plesnoj groznici koja će u  subotu zahvatiti Zadar rekla nam je organizatorica,  predsjednica “Geste” Nena  Jurišić.
Kako je došlo do ideje o  organizaciji Zadarskog  plesnog festivala posvećenog zadarskoj plesnoj  pedagoginji Nives Šimatović-Predovan?
– Ideju o organizaciji Zadarskog plesnog festivala  nosim već dugo u sebi. Tijekom 11 radnih godina  “Geste” često putujemo, gosti smo na raznim festivalima, smotrama, natjecanjima, seminarima i u razgovoru s ostalim ansamblima došla sam do zaključka  da skoro svaka i puno manja sredina od Zadra, ima  nekakvu plesnu manifestaciju. Ljudi uvijek kažu Zadar to nema, pa sam ove  godine odlučila da će se  naša plesna udruga uhvatiti  u koštac s tim. Napisan je  projekt, ponuđen je suorganizatorima: Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i  TZ-u Grada Zadra i u ovim  teškim vremenima presretna sam da su ga prepoznali  kao jedan dobar i kvalitetan  projekt za okupljanje mladih u pozitivnom  okruženju našega grada.
Cilj organizacije ovog  festivala je međusobno  upoznavanje ansambala,  razmjena iskustava, moguće suradnje i, naravno,  promicanje plesa. Povod je,  eto, sjećanje na Nives  Šimatović-Predovan, jednu  od najpoznatijih plesnih  pedagoginja u našem gradu  koja je bila sinonim za ples  i koje se zapravo ovim putem želimo prisjetiti. Ona  nam je ostavila trajni zalog  da ustrajemo i ne posustanemo iako kultura nije  uvijek na prvom mjestu.  Nije jednostavno, kao što  nije bilo jednostavno stvoriti “Gestu” nakon Nives  koja je bila “best of” u  našem gradu, ali kada nešto  voliš i daješ 150 posto od  sebe onda to može biti  početak nečeg dobrog i kvalitetnog.
Vaša želja je da Zadarski  plesni festival postane tradicija. Po čemu će ovaj festival biti prepoznatljiv i  drugačiji od drugih sličnih  manifestacija?
– Specifičnost ovog plesnog festivala je to da svaki  plesni ansambl može izvesti po dvije plesne koreografije, što inače nije praksa. Također, u tom jednom  danu, zadarskoj publici i  ljubiteljima plesa prikazat  ćemo više plesnih izričaja.  Dakle, tu će biti i klasičnog  baleta, suvremenog plesa,  jazz dancea, hip-hopa, lyrical dancea… bit će to jedna  kombinacija svih žanrova i,  eto, možda ćemo ovim zadarskim festivalom privući  mladež grada Zadra da se,  kao što smo se i mi jednom  davno zaljubili u ovu vrstu  umjetnosti, i oni priključe  nekom ansamblu, udruzi ili  školi.
Zadar ima jako puno  plesnih udruga i škola koje  se trude i imaju što djeci  ponuditi. To je bila naša  misao vodilja.
Prvi festival trajat će jedan dan. Gdje ste ga  odlučili smjestiti?
– Za prvu godinu festival  će trajati jedan dan, a ovim  prvim festivalom želimo  opravdati taj projekt. Naravno da smo tijekom naših  gostovanja i natjecanja  upoznali jako puno plesnih  udruga i škola i mogli smo  ih pozvati puno više, ali  budući da nam je prva godina morali smo se odlučiti  za nešto manji broj sudionika. Ovi ansambli koje  smo pozvali naši su prijatelji s kojima i inače surađujemo. Baš 25. svibnja  gostovat ćemo kod Plesne  udruge “Sjena” iz Šibenika.  Odlazeći na različita gostovanja shvatila sam da kao  grad imamo predispozicije  za najbolji plesni festival,  imamo što našim gostima  pokazati, pa ćemo i u suradnji s TZ Grada Zadra  dobiti turističke vodiče koji  će ansamblima pokazati  kulturne i povijesne znamenitosti te atrakcije kao  što su Morske orgulje i Pozdrav suncu. Naši gosti bili  su oduševljeni pozivom jer  ih do sada u Zadar nitko  nije zvao, a na glasu je kao  prekrasan grad. Većina njih  nikad nije ni bila u Zadru.
Za mjesto održavanja  izabrali smo Kazalište lutaka Zadar koje je opremljeno velikim svlačionicama, pozornica nam odgovara po svojim gabaritima  te se ovim putem zahvaljujem i Kazalištu lutaka iz  kojeg su također prepoznali  ovaj projekt i nadam se da  će se naši festivali i u budućnosti održavati tamo.
“Gesta” priprema mjuzikl
Festival nije natjecateljskog karaktera?
– Ne, apsolutno nije. Svi  sudionici dobit će zahvalnice. Nisam htjela napraviti  natjecateljski karakter jer  su svi puno opušteniji kada  je to samo festival. Dolazi  nam četrnaest plesnih ansambala iz Zagreba, Čakovca, Požege, Slavonskog  Broda, Splita, Šibenika i  naravno naši Zadrani.  Namjeravamo se družiti i  uživati u plesu.
Festivalu su se pridružile  čak tri plesne skupine iz  Zadra: Zadarski plesni ansambl, Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa te  zadarski “Flakersi”.
– “Gesta” ima jako dobru  suradnju i s baletnom školom, Zadarskim plesnim  ansamblom, a evo prvi put  surađujemo i s udrugom  “Flakersi” koji plešu break  dance. Njih sam igrom  slučaja vidjela na košarkaškoj utakmici, oduševila  sam se i nisam mogla ne  pozvati ih. Gradu Zadru je  potreban ovakav festival i  mislim da je dobro da se  držimo zajedno i međusobno surađujemo.
Moram naglasiti i da će  na dan održavanja festivala  za naše goste u KZL-u Zadarski plesni ansambl u suradnji s koreografkinjom  Stošijom Zrinski izvesti  svoju predstavu “Tropical  society”.
Kakvim koreografijama  će se na festivalu predstaviti “Gesta”?
– Izvest ćemo točke “Trgovina cipela” i “Trgovina  odijela i haljina”. To su  ulomci iz naše božićne plesne produkcije. Što se tiče  našeg grada i onog što nas  čeka do kraja školske godine, “Gesta” priprema premijeru svoje nove predstave i bit će to naš prvi mjuzikl. Ovoga puta nositelji  predstave bit će samo djeca  te će glumiti, pjevati, svirati  i plesati. To je nešto što prvi  put radimo i nije jednostavno, međutim, imamo  jako dobru suradnju s gospođom Sanjom Zalović iz  Kazališta lutaka koja vodi  dramsku radionicu, prof.  Hrvoje Dukić napisao je  tekst za predstavu, i tekstove songova, a prvi put  ostvarili smo suradnju i s  udrugom “Glazbena notica”  te prof. Ana Kolanović iz  udruge naše djevojčice iz  “Geste” uči pjevati i svirati  songove. Predstava će se  zvati “Nemogući miš”, a radnja se odvija u kazalištu.


 SUDIONICI


Plesna udruga “Gesta” – Zadar
Plesna radionica Ilijane Lončar – Požega
“Brodski leptirići” – Slavonski Brod
Dječje društvo “Plesni kristal” – Zagreb
Plesni studio Zadarskog plesnog ansambla – Zadar
Studio suvremenog plesa “Teuta” – Čakovec
Plesna grupa “Balans” – Šibenik
Ansambl “Sve od svuda” – Zagreb
Plesni ansambl “Sjene” – Šibenik
Plesni odjel Glazbene škole “Blagoje Bersa” – Zadar
Plesni klub “Vruća čokolada” – Split
Plesni studio “Temptation” – Osijek
Plesni klub “JazzElle” – Zagreb
“Flakers” – Zadar