Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvati, Česi i Mađari zajedno prije Afganistana

Autor: Siniša Klarica

07.05.2013. 22:00
Hrvati, Česi i Mađari zajedno prije Afganistana

Foto: MORH



Uvodni dio tečaja posade su obavile na simulatoru u Ostravi u Češkoj Republici, dok se napredna letačka obuka u trajanju od dva tjedna provodi u Zemuniku


Početkom tjedna u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku počeo je 4. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova. Četvrti AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course. Zajednička je obuka zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara održavanja u sklopu pripreme za upućivanje u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu. Helikopterske posade služe u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski tim po NATO standardima i procedurama obučavaju pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.
Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu Europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) kao dio projekta NATO inicijative “Smart Defense”, odnosno “Pametne obrane”.
Uvodni dio tečaja posade su obavile na simulatoru u Ostravi u Češkoj Republici, dok se napredna letačka obuka u trajanju od dva tjedna provodi u Zemuniku, na hrvatskim helikopterima Mi-171 Sh te češkom borbenom helikopteru Mi-24 Hind.