Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novinarstvo je klasična glazba

Autor: Valentina Mlađen

07.05.2013. 22:00
Novinarstvo je klasična glazba

Foto: Vedran SITNICA



Danas svi govore o medijima, a zaboravlja se novinarstvo pa su mediji postali samo “fancy” ime za ono što bi ustvari trebali biti i predstavljati. U novinarstvu se zna što je struka, profesija, a u medijima se to izgubilo, kaže Vertovšek koji se već 25 godina bavi ovakvim i sličnim edukacijama mladih


U masi informacija koje svakodevno bombardiraju sa svih strana, mladima se najčešće teško snaći i prepoznati koja informacija je vjerodostojna, a koja manipulativna. Upravo to bio je jedan od povoda organizacije novinarske radionice koju u Klubu mladih KLOOZ vodi diplomirani politolog i novinar Nenad Vertovšek.
– Danas svi govore o medijima, a zaboravlja se novinarstvo pa su mediji postali samo “fancy” ime za ono što bi ustvari trebali biti i predstavljati. U novinarstvu se zna što je struka, profesija, a u medijima se to izgubilo, kaže Vertovšek koji se već 25 godina bavi ovakvim i sličnim edukacijama mladih.
Novinarska radionica naišla je na odličan odaziv mladih koji će kroz četiri dana, koliko traju radionice, učiti o funkciji informiranja i manipuliranja, razliku između vijesti i događaja, jeziku medija, etici novinarstva, kritičkom mišljenju, budućnosti medija, ličnostima poput Noama Chomskog i Georgea Orwella, reklamama i slično.
Radionice će mlade polaznike upoznati s osnovama novinarskog umijeća, razgovarat će o etici i odgovornostima novinara te proći kroz simulaciju izvještavanja tijekom čega će se i sami okušati u ulozi novinara.