Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jana Mijailović: Mt. Everest osvojit ću kad-tad!

Autor:

07.06.2009. 22:00
Jana Mijailović: Mt. Everest osvojit ću kad-tad!

Foto: Adam VIDAS



Za boravak u baznom logoru i penjanje na Himalaju potrebno je oko 25.000 dolara po osobi, ne računajući avionsku kartu i opremu, a kako je Jana rekla, svi sponzori nisu poštovali svoje obveze i ubrzo im je ponestalo novca, tako da su gotovo morale prodavati opremu kako bi se mogle vratiti kući
Ne odustajem od  Mt. Everesta i ako treba sama  ću financirati cijelu ekspediciju, ali kad-tad ću otići gore,  rekla je u ponedjeljak na konferenciji  za novinare Jana Mijailović,  zadarska članica ženske ekspedicije koja je tijekom svibnja krenula na osvajanje najvišeg vrha svijeta Mt. Everesta  i nastavila:
 Zašto nisam bila  izabrana?
– Nisam se popela na Mt.  Everest jer se zbog ograničenih financijskih sredstava. Samo pet djevojaka moglo popeti, a odluke o tome tko će se  penjati bile su bazirane na  promatranjima i zapažanjima  našeg izbornika Darka Berljaka, šerpi i liječnice Lane  Đonlagić. Zaista ne znam  zašto ja nisam bila izabrana jer  smo sve bile spremne za taj  napor. Cijelo vrijeme sam se  nadala da ću i ja biti jedna od  cura koja će ići gore i kad sam  saznala za odluku, osjećala  sam se grozno. Ali što je tu je,  to je iza nas i o tome više nema  smisla razmišljati, zaključila je  Jana, dodajući kako će pokušati nagovoriti članove  GSS-a, čiji je i sama dugogodišnji član, da zajedno krenu na još jednu ekspediciju  prema “krovu svijeta”.
Zadarska alpinistica ispričala je kako je osam djevojaka došlo do zadnjeg baznog logora i tamo je izbornik  odabrao pet koje će ići dalje.  Jana je rekla kako je Darko  napravio dobar odabir jer su  od pet odabranih cura njih  četiri stigle do samoga vrha.  Što se tiče financija, Jana je  kazala da su dozvole za penjanje za deset članica ekspedicije koštale 10.000 dolara po  osobi. Osim toga komplet boca s kisikom košta oko 3.500  dolara po osobi, a uz svakog  penjača ide i jedna šerpa čije  usluge koštaju oko 5.000 dolara. Kad se sve ovo zbroji za  sam boravak u baznom logoru  i penjanje na Himalaju potrebno je oko 25.000 dolara po  osobi, ne računajući avionsku  kartu i opremu, a kako je Jana  rekla, svi sponzori nisu poštovali svoje obveze i ubrzo im je  ponestalo novaca, tako da su  gotovo morale prodavati  opremu kako bi se mogle vratiti kući. Ipak, u zadnji tren im  je pomogla Vlada RH pa su se  uspješno vratile sa svom opremom.
Tamna strana
Zadarska alpinistica je okupljenim novinarima ispričala  kako su bile primijećene u  baznom logoru u kojem je u  tom trenutku bilo i do 1.000  penjača, i gotovo je svima, a  posebno Amerikancima, bilo  čudno kako su došle tako blizu, a zbog manjka novaca ne  mogu na vrh.
Na konferenciji Jana se dotaknula i tamne strane alpinizma i detaljno je ispričala o  nesreći koja im se dogodila na  predjelu “ledeni slap”, gdje se  na nju i još nekoliko članica  srušila lavina.
 – To nam je bio šesti put da  prolazimo tuda i očekivali smo  da bi svaki dan moglo doći do  urušavanja leda jer je snijeg  svaki dan curio i topio se. No,  nismo očekivale da će se to  dogoditi upravo u trenutku  kad smo mi bile ispod. Kad se  to dogodilo, čule smo jak prasak i komad leda velik kao  jedan od pet nebodera je  počeo padati na nas. Mi smo  se uspjele skloniti i ja sam  putem radija javila da smo  dobro, rekla je hrabra alpinistica dodajući kako je u tim  situacijama gore onome tko  gleda nego njima koje su se  našle u opasnosti.
Jana je objasnila kako na  planini vladaju drugačiji zakoni jer je tamo svaki čovjek za  sebe i u ovakvim se kriznim  situacijama jedva može pomoći sebi, a kamoli drugome.  Svatko tko ide na ovakav uspon svjestan je rizika i činjenice da može zauvijek ostati  na planini.
 – Kad ste gore nema  spašavanja, jedva stojite na  svojim nogama, niste svoji i  ako vam se nešto dogodi, a ako  si ne možete pomoći, ne  očekujte pomoć od drugih. Svi  penjači su toga svjesni i s tim se  slažu, objasnila je Mijailović.  Dodala je kako je na planinama jako opasno i rizično je  poslati nekoga u spašavanje ili  skupljanje tijela nekoga tko je  izdahnuo na planini, pa se to u  velikoj većini slučajeva,  nažalost, ne radi. Jedno je vrijeme to čak i bilo zabranjeno  jer šerpe vjeruju da ako je  planina nekoga “uzela”, onda  on tamo treba i ostati.
Inače Hrvatska je zahvaljujući ovoj ekspediciji koja je  trajala ukupno 72 dana, a čije  su se četiri članice popele na  najviši vrh svijeta, postavila  mnoge nove rekorde u usponu  na Mt. Everest. Hrvatska je  trenutačno jedina zemlja koja  na vrhu Everesta ima više žena  nego muškaraca.