Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oštećeni Ćosić prihvatio Matošićevu ispriku

Autor: Suzana Bandić

07.06.2009. 22:00
Oštećeni Ćosić prihvatio  Matošićevu ispriku


Tužiteljstvo smatra kako su u dokaznom postupku potvrđeni navodi optužnog prijedloga za osudu na zatvorsku kaznu od dvije godine, dok obrana tvrdi kako nije bilo namjere niti je to djelo počinjeno pa slijedom toga traži uvjetnu kaznu
Na Općinskom  sudu u Zadru u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Siniši Matošiću (46) iz Sukošana, zbog  pokušaja nanošenja teških  ozljeda Roku Ćosiću (18) iz  Zadra. U nastavku dokaznog  postupka saslušani su svjedoci, a zastupnici optužbe i  obrane iznijeli su završne  riječi tako da se danas očekuje presuda.
Matošića se, podsjetimo,  tereti da je 4. travnja ove  godine oko 22 sata tijekom  održavanja humanitarnog  koncerta i motosusreta, u  Sukošanu pokraj Zadra,  nožem u donji dio trbuha ubo  Ćosića, a nakon što je verbalno i fizički napao bivšu  suprugu Noru Matošić i  12-godišnjeg sina koji je na  motosusret došao s majkom.  Ćosić se umiješao u svađu te  je tom prilikom lakše ozlijeđen.
Tijekom dokaznog postupka svoj su iskaz  pred sutkinjom Dijanom  Grancarić iznijeli oštećeni  Roko Ćosić i Matošićeva  bivša supruga Nora, koji su  na raspravu privedeni u pratnji policije s  obzirom na to da se na  prethodna dva ročišta nisu  odazvali.
Ubo ga nožem  bez riječi
– Bio sam na motosusretu  kada je došlo do svađe između optuženog i njegove  supruge. Nitko ništa nije poduzimao pa sam se ja umiješao s namjerom da pomognem ženi. Stao sam između njih, a on je gurao i  mene i nju te me je u  nekoliko navrata udario u  prsa – rekao je Ćosić dodajući  kako su se u tom naguravanju  ubrzo i on i Matošić našli na  podu. Prema njegovoj priči,  on je pao preko Matošića te  se ustao, a ovaj ga je još  jednom iz ležećeg položaja  udario nogom u prsa, potom  mu zaprijetio nožem, ustao se  i otišao.
– Ja sam se nakon toga  uputio prema prijatelju koji  je bio nedaleko mene i dok je  on palio motor, okrenuo sam  se i na svega metar udaljenosti ugledao Matošića s  nožem u ruci. Ništa nije  rekao već me samo ubo i  otišao. Nastavio sam hodati  nekoliko koraka i osjetio kako me peče u predjelu trbuha  te da krvarim. Prijatelj mi je  pozvao Hitnu i potom mi je  pružena liječnička pomoć –  ispričao je Ćosić dodajući  kako se potom sedam dana  oporavljao od nanesenih  ozljeda.
Na poseban upit zastupnika optužbe Igora Vulića,  Ćosić je pojasnio kako se u tu  svađu supružnika umiješao  nakon što je čuo kako se  svađaju i jer je optuženi  uputio supruzi nekoliko  pljuski te ju čupao za kosu.  Pojasnio je kako je uočio  njihova malodobnog sina pokraj njih koji je u tom trenutku plakao, no da nije vidio  je li optuženi i njega udario.
Na poseban upit obrane on  je, pak, dodao kako dopušta  mogućnost da je i supruga  uzvraćala udarce Matošiću,  ali na način da je samo  mahala ispred njega budući  da je fizički slabija.
Po završetku Ćosićeva svjedočenja Matošić mu se iskreno ispričao zbog svega što  mu je učinio, a Ćosić je  ispriku prihvatio.
Nora Matošić u svom svjedočenju gotovo je u potpunosti potvrdila Ćosićev iskaz, no nije bila sigurna je li  joj Ćosić prvi priskočio u  pomoć ili je to bio netko  drugi obzirom na to da se  okupilo mnogo ljudi. Potvrdila je, međutim, kako njezin bivši suprug nije udario niti bacio na pod njihovog  malodobnog sina.
 Nije udario sina
U iznošenju završnih riječi  zastupnik optužbe Igor Vulić  ostao je pri prvotnom zahtjevu da se za ovo kazneno  djelo Matošić osudi na zatvorsku kaznu u trajanju od  dvije godine te da mu se  opozove prethodna osuda  Općinskog suda u Zadru jer  je, kako je kazao Vulić, “predmetno djelo počinio tijekom  roka kušnje”.
Vućić je svoj zahtjev obrazložio činjenicom da je nedvojbeno dokazano kako je  Matošić počinio kazneno djelo za koje ga se tereti i to na  način kako mu se optužnicom  i stavlja na teret što je, ističe,  potvrdio i Ćosić u svom  iskazu.
– Ćosićev iskaz doima se  kao vjerodostojan i istinit u  cijelosti jer je nezainteresiran  u ovom slučaju teretiti Matošića – naglasio je Vulić te  dodao kako namjeru nanošenja teških ozljeda potvrđuje činjenica da je Matošić Ćosića ubo nožem u  odmaku vremena od oko pet  minuta a što, po njemu,  dokazuje i njegov nizak prag  tolerancije bez obzira na  smanjenu ubrojivost u trenutku počinjenja djela dokazanu vještačenjem dr. Vere  Klarić.
Obrana je, međutim, zatražila uvjetno kažnjavanje  pozivajući Sud da kao olakotnu okolnost uzme činjenicu da je Matošić uslijed  konzumacije alkohola, opijata i lijekova koje uzima,  obzirom da boluje od PTSP-a, bio smanjeno ubrojiv.
– Iskaz okrivljenika i  oštećenog Ćosića o načinu  uboda dokazuje da nije bilo  namjere za nanošenje teških  tjelesnih ozljeda. Osim toga,  okrivljenik je to djelo počinio  džepnim nožićem oštrice duge 5,5 centimetara, pokajao  se za počinjeno i svjestan je  svega – kazala je Matošićeva  braniteljica, zaključujući kako tijekom dokaznog postupka nije dokazana namjera  nanošenja teških ozljeda niti  su one oštećenom nanesene.