Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POST FESTUM: Skromni pojedinci, skromna momčad

Autor: Šime Ćurko

07.06.2009. 22:00
POST FESTUM: Skromni pojedinci,  skromna momčad

Foto: Filip BRALA



Što je obilježilo jednu od najlošijih sezona zadarskog nogometnog prvoligaša


Najbolji igrač
Ocjene će reći da je to bio  Andrija Vuković. Imao je  konstantno dobru formu iako  se ne može reći da je bio  nesavladiv. Upisao je i nekoliko lošijih utakmica, no  Vuković je bez obzira na to  zaslužio titulu najboljeg  igrača.
Najbolji strijelac
Sedam golova postigao je  Želimir Terkeš i treću godinu  zaredom se istakao kao najbolji klupski strijelac, s tim što  je preklani tu titulu dijelio s  Goranom Burčulom nakon  što su obojica postigli 11 golova. Ovosezonski učinak triput je lošiji od lanjskog, kada  je Terkeš s 21 golom bio najbolji strijelac lige. Za njega je  ovo sezona koju želi brzo zaboraviti. Počelo je prošlo ljeto  s navodnim transferima, nastavilo se s operacijom, pa je  sedam golova zapravo i  odličan učinak.
Najbolji asistent
Dragan Župan pet je puta  asistirao svojim suigračima za  gol, a usput je postigao četiri  gola, od toga dva iz jedanaesterca. Općenito govoreći,  Zadar je bio izrazito neefikasan sa samo 28 golova (0.84  po utakmici) što je najlošiji  učinak u ligi.
Najviše igrao
Sve do ozljede u 20. kolu na  gostovanju u Rijeci Naum  Batkoski je imao maksimalnu  minutažu, do Kantride ni minute nije izostao iz prve  momčadi. Tako su najviše nastupa (28) upisali Ferdo Milin,  Dragan Župan i Jakov Surać  koji ima i najveću minutažu  (2.331).
Najveća pobjeda
Zadar je ostvario samo sedam pobjeda, a rezultatski uvjerljiv bio je protiv Rijeke u  24. i Cibalije u 30. kolu kada je  slavio 3:1. Sve ostale pobjede  ostvarene su s golom razlike  (Varteks 1:0, Hajduk 1:0,  Šibenik 1:0, Cibalia 2:1, Zagreb 2:1). Kad je riječ o najznačajnijoj pobjedi onda je to  svakako uspjeh protiv Hajduka. Bila je to prva pobjeda  Zadra nad Splićanima nakon  deset godina i tek treća u  Prvoj HNL.
Najveći poraz
Zadar je izgubio 18 utakmica ali, za razliku od nekih  prethodnih sezona, ovaj put  nije doživio neku rezultatsku  katastrofu. Osim ako se pod  time ne računa 0:3 s Rijekom  u 9. kolu na Stanovima. To je  bio i jedini poraz Zadrana s  više od dva gola razlike.
Crveni i žuti kartoni
Zadrani su tijekom sezone  dobili dva crvena kartona.  Zaslužili su ih Jakov Surać (3.  kolo) i Marin Ljubičić (28.  kolo). Zadrani su dobili ukupno 77 žutih kartona i u poretku za Trofej T-fair play, koji  vodi Udruga profesionalnih  klubova Prve HNL, Zadar je  na šestom mjestu. Najviše  žutih kartona (8) dobili su  Milin, J. Bilaver i Ljubičić.
Najveći preokret
Kad je riječ o pozitivnim  preokretima onda je to 2:2 s  Osijekom u 3. kolu nakon što  je Osijek vodio 2:0. Jedina  utakmica u kojoj je Zadar  gubio i na kraju pobijedio je  2:1 pobjeda protiv Zagreba.  Preokreta je zato bilo na drugoj strani. Dinamo je tako u 5.  kolu na Stanovima nakon  vodstva Zadra 2:0 slavio 3:2.
Najugodnije  iznenađenje
Zadar nije imao igrača čiji  bi se učinak mogao opisati  kao znatno veći od onoga što  se očekivalo. Jedan gol i dva  nastupa kadeta Franka Bilavera svakako su premalo da  se proglasi najugodnijim iznenađenjem, a među ostalim  igračima nema pravog kandidata.
Najneugodnije  iznenađenje
Zadar. Kompletna momčad  je neugodno iznenadila i sebe  i navijače. Mnogo je igrača  koji su odigrali ispod očekivane razine, malo tko mogao  bi reći da je zadovoljan.
Najveći eksperiment
Zebić se u posljednje dvije  utakmice odlučio za formaciju 4-4-2, no to i nije tako  neočekivano s obzirom da su  utakmice s Croatijom i Zagrebom bile početak priprema za sljedeću sezonu. Ni  povratak igri s jednim napadačem nije se pokazao kao  dobro rješenje, baš kao ni  pokušaj s Bećirijem i Batkoskim kao kreativcima na  utakmici u Šibeniku. Premda  je Zadar pod Šubićevcem izvukao pozitivnih 0:0 Zebić je  brzo odustao od te ideje. Zapravo, najveći eksperiment  dogodio se na početku sezone, koju je Zadar dočekao  bez pravog igračkog osvježenja.
Najbolji potez
Kad je riječ o igračima  pamte se sjajni golovi Marina  Ljubičića Hajduku i Rijeci na  Stanovima. U potezima Dalibora Jurića, Ivice Datkovića,  Zvonimira Jurića (vodio samo  jednu utakmicu) teško je naći  potez koji bismo mogli izdvojiti. Možda je to nekoliko  ulazaka Marina Batura, kada  je pred kraj utakmice u dva  navrata spašavo Zadar.  Možda i Datkovićeva taktička  postava s kojom je srušio Hajduk…
Najveći pehist
Marin Batur. Nakon nekoliko godina lutanja Drugom ligom i konačne potvrde  da je igrač prvoligaških mogućnosti, budući da je u Šibeniku imao dobrih epizoda,  vratio se u matični klub prošlo  ljeto. Zadar mu nikad prije  toga nije dao pravu priliku, a  nije ju dobio ni ove sezone.  Ne zato što to treneri nisu  željeli već zbog konstantnih  problema s koljenom. Velika  želja za dokazivanjem u Zadru pretvorila se u mučenje,  Batur je završio i na operaciji  i kao takav nije pokazao svoje  mogućnosti.
Najnelogičniji potez
Odlazak Ninoslava Parmakovića pred kraj sezone. Riječ  je o igraču koji je za dvije  sezone igranja na Stanovima  izostajao samo zbog žutih kartona. Pritom nijednom nije  bio izvan momčadi zbog ozljede i kao takav bio je jedan od  standardnih igrača Zadra. Ne  ulazeći u razloge rastanka Zadra i Parmakovića, začuđuje  što na Stanovima nisu pokazali više volje da zadrže  ovog vrlo dobrog stopera.