Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ugljan postaje centar volonterstva u Hrvatskoj

Autor: Krešimir Bukvić

07.06.2009. 22:00
Ugljan postaje centar volonterstva u Hrvatskoj


Nakon svih provedenih programa, Preko i otok Ugljan definitivno postaju centar volonterstva u Hrvatskoj, a općina Preko osim gospodarskog preporoda proteklih godina, doživljava i pravi razvoj civilnog društva te tako postaje primjer svim susjednim općinama u županiji i šire


Od 24. travnja do 1. lipnja u Preku je boravilo više od pedeset volontera iz dvadeset zemalja svijeta.  Posredstvom udruge “Trs” iz Preka i u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta “Dom na Žalu” iz Preka, volonteri su održavali seminare, edukacije i volonterski radni kamp.
 Projekt “Menadžment u volonterstvu” je financiran od strane Europske komisije, namijenjen zemljama članicama EU iz Istočne Europe i zemljama skorim članicama EU. Seminar je osmišljen na način da voditeljima volonterskih centara predstavi mogućnosti korištenja sredstava EK te načine prijavljivanja projekata za ista sredstva. Osim načina financiranja, voditelji su dobili stručna znanja kod analize potreba u lokalnim zajednicama, te načine kako volonterstvo može utjecati na promjene u kvaliteti življenja.
 Osim seminara, u Preku su održane edukacije za voditelje kampova, tzv. Training Leader Camp.
 TLC jedini u Hrvatskoj već nekoliko godina uspješno provodi Volonterski centar Zagreb, a nakon prošlogodišnjeg treninga na otoku Pašmanu, ovogodišnji je organiziran na otoku Ugljanu.
 Na treningu je osposobljena cijela jedna generacija novih voditelja kampova, a ovakva edukacija osim u Preku, jedino se još organizira u Berlinu.
 Budući voditelji kampova osposobljeni su za vođenje međunarodnih kampova u cijelom svijetu, a osim voditelja iz Hrvatske, najveći broj polaznika bio je iz Velike Britanije, Francuske i Švedske.
 Za završetak volonterskih dana, organiziran je međunarodni volonterski kamp. Na kampu je sudjelovalo 10 volontera od Koreje do Kanade.
 Volonteri su četrnaest dana aktivno sudjelovali na uređenju prvog eko maslinika na otoku Ugljanu. Uz stručno vodstvo mladog agronoma i maslinara Šime Marcelića, volonteri su potpuno uredili trećinu maslinika, koji sveukupno broji gotovo 200 stabala višestoljetnih maslina.
Namjera vlasnika maslinika, P.Z. Drobnica iz Preka, je proizvodnja ekstra djevičanskog ulja iz eko maslinika, a istovremeno će otok Ugljan dobiti još jednu prirodnu turističku atrakciju – “Vrt otočne masline”.
 U rujnu se priprema još jedna organizacija boravka volontera na Ugljanu, tj. trodnevni skup svih voditelja volonterskih centara iz Hrvatske, a za drugu polovicu listopada, udruga “Trs” organizira sedmodnevni volonterski kamp za studente američkog koledža u Švicarskoj, Franklin College.
 Nakon svih provedenih programa, Preko i otok Ugljan definitivno postaju centar volonterstva u Hrvatskoj, a općina Preko, osim gospodarskog preporoda proteklih godina, doživljava i pravi razvoj civilnog društva te tako postaje primjer svim susjednim općinama u županiji i šire, jer bez razvoja civilnog društva, nema ni gospodarskog razvoja.