Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dionice Hotela Zadar povlače se sa Zagrebačke burze?

Autor: Ante Vidović

07.06.2010. 22:00
Dionice Hotela Zadar povlače se sa Zagrebačke burze?

Foto: Adam VIDAS



Mali dioničari s negodovanjem su dočekali ove najave. Povlačenje sa Zagrebačke burze za njih znači gubitak transparentnosti kod trgovanja kao i gubitak informacija
Uprava dioničkog društva Hoteli Zadar predložit će dioničarima da na redovnoj glavnoj skupštini donese odluku o povlačenju dionica Hotela Zadar sa Zagrebačke burze. Redovna glavna skupština održat će se u četvrtak u Hotelu Kolovare. Uprava, također, predlaže da se iz rezervi poduzeća pokriju gubici od 3,9 milijuna kuna iz 2009. godine te preneseni gubici iz prethodnih razdoblja u iznosu od 18,5 milijuna kuna.
Mali dioničari s negodovanjem su dočekali ove najave. Povlačenje sa Zagrebačke burze za njih znači gubitak transparentnosti kod trgovanja kao i gubitak informiranosti. Na burzi gdje se sastaju ponuda i potražnja za vrijednosnim papirima tržište određuje cijenu dionica, a sada će to izostati. Oni dioničari koji budu prisustvovali skupštini i budu protiv ove odluke mogu zahtijevati od Hotela Zadar da ono preuzme njegove dionice, uz pravičnu naknadu. U tom slučaju to će biti još jedan dodatan trošak za tvrtku koja posluje s gubicima pa i s tog gledišta neki dioničari s nezadovoljstvom gledaju na ovaj prijedlog menadžmenta.
Podsjetimo kako su lani mali dioničari bili i protiv smanjenja temeljnog kapitala tvrtke s 58,4 milijuna kuna na 1,5 milijuna kuna koje je ostvareno rušenjem nominalne cijene dionice s 377 na 10 kuna. Time su povećane kapitalne rezerve s nula na 56,9 milijuna kuna iz kojih se sada namiruju gubici. Smanjenje nominalne cijene dionica pratio je i pad njene tržišne vrijednosti na burzi s 200 na 120 kuna.
Opći komentar je na cijeli manevar je bio kako je tvrtka u čijem se vlasništvu nalaze reprezentativni objekt poput Hotela Kolovare, zgrade nekadašnjih hotela Zagreba i Beograd smanjila svoj temeljni kapital na vrijednost nekoliko hotelskih soba. Nezadovoljnici su komentirali kako većinski vlasnik Milan Miletić priprema teren za istiskivanje malih dioničara nakon čega bi postao vlasnik više od tri četvrtine dionica te bi se nesmetano moglo krenuti u rasprodaju vrijednih nekretnina. I ova najnovija odluka o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze gleda se u tom svjetlu. Zbog toga mnogi misle kako bi cijeli slučaj trebala proučiti Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Bit će zanimljivo kako će na ovu odluku reagirati država, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju u čijem vlasništvu se nalazi 11,09 posto dionica i koji su prošli put bili protiv rušenja temeljnog kapitala.