Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Silovatelju zatvorska kazna umanjena za dvije godine

07.06.2011. 22:00
Silovatelju zatvorska kazna umanjena za dvije godine


Vijeće Vrhovnog suda Davoru L. umanjilo je kaznu sa 14 na 12 godina zatvora zaključivši kako je nedvojbeno da je on počinio kaznena djela koja su mu se optužnicom stavljala na teret, no da je riječ o tzv. “produljenom kaznenom djelu spolnog odnošaja s djetetom”


Djelomično prihvativši žalbu Davora L. (55) na nepravomoćnu presudu kojom je prije godinu dana na Županijskom sudu u Zadru osuđen na 14 godina zatvora zbog kaznenog djela – “silovanja, bludnih radnji i sa silovanjem izjednačenih spolnih radnji s maloljetnicom”, Vrhovni sud RH umanjio mu je kaznu osudivši ga pravomoćno na 12 godina zatvora.
Vijeće Vrhovnog suda Davoru L. umanjilo je kaznu zaključivši kako je nedvojbeno da je on počinio kaznena djela koja su mu se optužnicom stavljala na teret, no da je riječ o tzv. “produljenom kaznenom djelu spolnog odnošaja s djetetom”.
Davor L. svoju je žrtvu zlostavljao od njezine desete godine, a u obrazloženju prvostupanjske presude koju mu je izrekao sudac Županijskog suda u Zadru Boris Radman, moglo se čuti da je to činio odvlačeći svoju malodobnu žrtvu u podrum obiteljske kuće. Tamo ju je potom prisiljavao na spolni odnos, a zlostavljao ju je i tijekom ljetnih mjeseci na plaži i u moru. Ta gnjusna djela, prema optužnici koja mu se stavljala na teret počinio je u više navrata tijekom razdoblja od svibnja 2003. godine, pa do srpnja 2008. godine.
– Maloljetnica je, “otvarajući” se pomalo, na sudu govorila o bestijalnom kaznenom djelu i traumi silovanja koje je doživjela i zbog čega joj je trajno narušeno zdravlje, dijagnosticiran PTSP, zbog čega se zbližila sa časnim sestrama, postala pobožnija nego je bila planirajući se zarediti u karmelićanski, vrlo strogi red, izdvojen iz javnog života – rekao je tada sudac Radman izravno se potom obrativši optuženom Davoru L. riječima: “Vi ste uništili njezin mladi, dobroćudni, veseli i neiskvareni život djeteta i mlade osobe te ste prouzročili njezino teško zdravstveno stanje”, a to je potkrijepio i činjenicom da je upravo zbog proživljene traume maloljetna žrtva pod medikamentima i psihoterapijom, da je teškog zdravstvenog stanja, šutljiva te da je čak i pokušala počiniti suicid.
– Ona bi danas bila uobičajena, normalna, vesela osoba, spremna na izlaske sa svojim vršnjacima, a ona to nije – zaključio je izričući nepravomoćnu presudu sudac Radman.
Inače, ovo gnjusno djelo otkriveno je tijekom ljeta 2009. godine kada se maloljetna žrtva, pritisnuta teškim teretim, povjerila svojoj razrednici, a Davor L. je tada pritvoren.