Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Biogradska Orkula postaje regionalna udruga sjevernodalmatinskih maslinara

07.06.2012. 22:00
Biogradska Orkula postaje regionalna udruga sjevernodalmatinskih maslinara


Od 1. lipnja 2012. godine Regionalna udruga sjevernodalmatinskih maslinara i uljara “Orkula” iz Biograda na Moru ima Statut udruge koji je usklađen sa propisima Republike Hrvatske i pravnim tečevinama Europske unije, zatim Dugoročni program rada te novo rukovodstvo. Na redovnoj izbornoj skupštini izabrano je i novo rukovodstvo udruge. Za predsjednika je izabran dr. Eddie Stamičar, za njegovog zamjenika Željko Troskot, dok će potpredsjedničke dužnosti obnašati Davorin Pamić, Eugen Novaković i Dragomir Penjalov. Funkcija glavnog tajnika ponovno je povjerena Budimiru Galiću. Novi Izvršni odbor, pored predsjednika, zamjenika predsjednika i trojice potpredsjednika, sačinjavat će Lovro Šangulin, Goran Vitanović, Nataša Juričev, Ivan Ljutić, Zvonimir Storić i Anita Peraić.
Novi Statut udruge predviđa regionalizaciju udruge na način da se na teritorijalnom principu djelatnost proširuje na sjevernodalmatinsko područje, a ustrojavaju se tri ogranka, ravnokotarski, primorski i otočni. Istovremeno se omogućava osnivanje mjesnih podogranaka, ovisno o iskazanom interesu članstva. Novi statut predviđa mogućnost da se u budućnosti udruga, kao cjelina ili jedan njezin dio, organizira kao proizvođačka organizacija u sektoru maslinarstva. Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da se jedna pravna osoba na normativnom nivou uskladila s pravnom tečevinom Europske Unije u sektoru maslinarstva i stolnih maslina.
Uz to je Skupština donijela poseban zaključak kojim pokreće inicijativu da se u Republici Hrvatskoj ustroji prva proizvođačka organizacija u sektoru maslinarstva. Time se otvara mogućnost udruživanja prvih proizvođača maslinara, sukladno nedavno usvojenom Pravilniku o priznavanju proizvođačkih organizacija u sektoru maslinovog ulja i stolnih maslina. Po tom Pravilniku minimalan broj maslinara za udruživanje u proizvođačku organizaciju je 30 članova, ali uz uvjet da imaju trogodišnji plan proizvodnje. Obveza bi bila svakog proizvođača da najmanje 75 % svojih proizvoda trži preko proizvođačke organizacije. Takvo udruženje maslinara imalo bi mogućnost financiranja svojih projekata iz sredstava europske unije.
Usvojen je novi Dugoročni program rada udruge, s time da se u nadležnost Izvršnog odbora stavlja obveza izrade godišnjeg operativnog rada, s konkretiziranim aktivnostima, rokovima izvršenja i nositeljima njegove provedbe. U programu su detaljnije navedene aktivnosti kojima će se udruga baviti u budućim razdobljima, a te aktivnosti su, zapravo, razrađeni ciljevi zbog kojih je udruga i osnovana.
Pored navedenoga, Skupština je i formalno pokrenula inicijativu za stvaranje pretpostavki za udruživanje senzorskih ocjenjivača maslinovog ulja na nacionalnoj razini, ali i na prostoru jadransko-jonske makroregije. Sjedište asocijacija senzorskih ocjenjivača bilo bi u Biogradu na Moru, u prostoru koje za potrebe maslinara osigurava Grad Biograd na Moru, u sklopu objekta Stara škola koji se upravo renovira. Poslove koordinacije na osnivanju nacionalnog udruženja senzorskih ocjenjivača obavit će novoosnovani Stručni savjet za provedbu programa edukacije senzorskih ocjenjivača maslinovog ulja na čijem je čelu dr. sc. Mirella Žanetić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, dok će takovu funkciju na jadranko-jonskoj razini obaviti koordinacijski odbor na čijem je čelu dr. sc. Ivica Maštruko, a sastavljen je od predstavnika udruge”Orkula” i predstavnika maslinarskih udruga i drugih institucija iz država koje sačinjavaju jadransko-jonsku makroregiju. U dosadašnjim konzultacijama većina inozemnih predstavnika dalo je pozitivno mišljenje za navedenu inicijativu. Prvi radni sastanak članova dviju koordinacija planiran je sredinom mjeseca rujna tekuće kalendarske godine u Biogradu na Moru.
U suradnji sa HTP Ilirija d.d. u predbožićne i novogodišnje blagdane organizirala bi se maslinarska manifestacija”Orkulafest” i to u Marini “Kornati” što je Skupština udruge prihvatila jednoglasno. Slijede razgovori poslovnih partnera, kako bi se usuglasila pravila manifestacije.