Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Britanci i Zadrani zajedno koncertirali

07.06.2012. 22:00
Britanci i Zadrani zajedno koncertirali


Glazba je jezik koji svi razumiju, a da je to zaista tako pokazuje i uspješan zajednički koncert gudačkog odjela učenika glazbene škole “Blagoje Bersa” i njihovih kolega iz Youth music centera iz Londona “Glazba bez granica” održan u srijedu u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Koncert je inicirala voditeljica orkestra Youth music centera Tanja Goldberg (d. Grubić) koja je bivša učenica profesora Perice Vrbančića iz  Glazbene škole “Blagoje Bersa”. Nakon studija u Moskvi, profesoricu Grubić život je odveo u London gdje je zasnovala obitelj i zaposlila se u Youth music centeru, ali svoju školu i prve profesore nije zaboravila te je nastavila surađivati s kolegama iz Zadra. Rezultat suradnje je i ovaj koncert.
Oko 25 mladih virtuoza iz Engleske na koncertu su prvo poslušali svoje hrvatske kolege koji su izvodili uglavnom djela hrvatskih skladatelja dok su nakon toga mladi Englezi izvodili različita djela španjolskih, poljskih, mađarskih i drugih skladatelja. Koncert je došao podržati i veliki broj slušatelja nagradivši svaku točku bogatim aplauzom.
Na uzvratni posjet ravnateljica “Berse” kaže sa smiješkom možda, ovisno o financijskim prilikama škole, no jedno je sigurno ova uspješna suradnja nastavit će se i dalje jer jezik glazbe ipak ne poznaje granice.