Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izložba fotografija braće Brkan

Autor: Hina (H)

07.06.2013. 22:00
Izložba fotografija braće Brkan


Fascinantno je kako su braća Brkan upravo u vrijeme poslijeratne oskudice i intelektualne izolacije te nepostojanja izlagačko-kritičarskog sustava i kritične umjetničke mase, uspjela stvoriti djela nesumnjive antologijske kvalitete


Izložba “Braća Brkan: Ostvarenje neostvarivog – fotografije  iz Zbirke MSU-a”, s tridesetak radova dvojice umjetnika ‘zadarskog fotografskog kruga’, održava se od 7. do 24. lipnja u sklopu Rovinjskih foto  dana, u rovinjskoj Galeriji Adris.
 Izložene fotografije karakterizira vješto zapažanje i izdvajanje detalja  te svojevrsno prevođenje u metaforički svijet autora, poseban i jedinstveni pristup stvarnosti koji odabrane prizore čini istodobno stvarnim i  nadrealnim, svakodnevnim i izvanrednim, ističe se u najavi zagrebačkog  Muzeja suvremene umjetnosti (MSU).
 Fascinantno je kako su braća Brkan upravo u vrijeme poslijeratne oskudice i intelektualne izolacije te nepostojanja izlagačko-kritičarskog  sustava i kritične umjetničke mase, uspjela stvoriti djela nesumnjive antologijske kvalitete koja su označila prijelomni trenutak u hrvatskoj fotografiji i formirala prepoznatljiv fotografski stil, dodaje se.
Međunarodna priznanja
 Mlađi brat Zvonimir (1920.-1979.) svoj je fotografski opus započeo  krajem četrdesetih godina u duhu fotografskog neorealizma koji je u njegovim djelima, poput “Spomenika Velom Joži”, u hrvatskoj fotografiji  dosegnuo neke od vrhunaca tog fotografskog izraza.
 Slavnu fotografiju “Iz Lilliputa” snimio je 1954. i za nju primio mnoga  međunarodna priznanja još dok nije bila prepoznata na hrvatskoj fotografskoj sceni, u vrijeme dominacije društveno angažirane fotografije.  Danas je ona u stalnom postavu MSU-a.
 Zvonimir je većinu fotografija napravio u Zadru, a zahvaljujući tom  gradu i fotografija njegova brata Ante (1918.-2004.) na kojoj je Alfred Hitchcock ušla je među antologijske.
Slavni Hitchcockov portret
 Naime, tijekom posjeta Zadru u svibnju 1964. slavni američki redatelj  je, promatrajući zalazak sunca s prozora sobe tadašnjeg hotela “Zagreb”,  zapisao da je “zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu i neusporedivo  ljepši od onog u Key Westu na Floridi”. Sljedećeg jutra Brkan je snimio  jedan od najboljih režiserovih portreta.
 Braća Brkan izlagala su na skoro 300 fotografskih salona širom svijeta  te dostigli najviša priznanja u domeni umjetničke fotografije. Obojica su  nositelji titule Excellence FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique), i dobitnici najvišeg hrvatskog priznanja u fotografskom području, nagrade Tošo Dabac.
 Kustosku koncepciju i odabir radova potpisuje Leila Topić, kustosica- voditeljica Zbirke fotografije Muzeja suvremene umjetnosti.