Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nema ponavljanja izbora, Prtenjača načelnik

Autor: Suzana Bandić

07.06.2013. 22:00
Nema ponavljanja izbora, Prtenjača načelnik

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Stanovnici zadarskog predjela Arbanasi u nedjelju izlaze na biralište po treći put iako zapravo njihovi glasovi više ništa ne mogu promijeniti. Kandidati za gradonačelnika i župana Zadarske županije iz redova HDZ-a Božidar Kalmeta i Stipe Zrilić u drugom su krugu, naime, osvojili veću prednost nego je na tom biračkom mjestu uopće evidentirano birača. Ipak, zakonska procedura mora se ispoštovati jer je u drugom krugu na tom mjestu u kutijama pronađen po jedan listić više od broja birača koji su izišli na biralište.
Isti slučaj dogodio se i u Polači, ali tamo ponavljanja izbora neće biti. Iako je Županijsko izborno povjerenstvo u tom mjestu poništilo izbore, raspustilo birački odbor, navilo ponavljanje izbora u nedjelju 9. lipnja, a jučer su na biračko mjesto već bile dopremljene i kutije, Ustavni sud sinoć je oko 18 sati poništio tu odluku i tako potvrdio Viktora Prtenjaču (HDZ) za načelnika. Njemu je to, podsjetimo, peti mandat, a za načelničku fotelju u drugom krugu vodio je tijesnu bitku s nezavisnim kandidatom Josipom Kulašem.
Izbore u Polači je poništio ŽIP jer je po zatvaranju birališta izbrojan jedan listić u svakoj kutiji više nego je bilo zaokruženih birača. Sat vremena kasnije potpredsjednica biračkog odbora Ana Jeličić prisjetila se kako je do pogreške došlo kod birača na rednom broju 666. Navela je kako je to starija mještanka kojoj je zbog slabe pokretnosti jedan član biračkog odbora u automobil parkiran ispred birališta odnio listiće kako bi joj olakšao glasovanje. To je zasmetalo drugom članu biračkog odbora, no primirio se, a listići su ubačeni u kutije.
U drugom krugu izbora za općinskog načelnika Općine Polača koje obuhvaća biračka mjesta Kakma, Jagodnja gornja i Polača Viktor Prtenjača je dobio 17 glasova više nego njegov protukandidat Josip Kulaš. U Kakmi su imali podjednak broj glasova, 55 naprama 55. U Jagodnji je Prtenjača osvojio 22 glasa, a Kulaš 38, a u Polači je rezultat bio 418 naprema 385 u Prtenjačinu korist.
Ustavni sud jučer ujutro je odbio žalbu Marka Vučetića, kandidata za načelnika Općine Vir, na rješenje Županijskog izbornog povjerenstva Zadarske županije od 4. lipnja 2013. kojim je odbačen njegov prigovor na nepravilnosti u postupku izbora načelnika Općine Vir kao neosnovan.