Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pack: Ne ulazite u Eurosong, nego u EU

Autor: Siniša Klarica

07.06.2013. 22:00
Pack: Ne ulazite u Eurosong, nego u EU

Foto: Vedran SITNICA



Hrvatska je danas spremna jer je uspješno zatvorila svih 25 poglavlja. Na to sam posebno ponosna, ali nije vrijeme za odmor jer rad na reformama ne prestaje, rekla je Doris Pack


Predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, a ujedno i počasna doktorica Sveučilišta u Zadru  Doris Pack, posjetila je jučer Zadar. Nakon posjete Muzeju antičkog stakla velika promotorica Hrvatske u EU održala je u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predavanje o prednostima ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Neposredno prije početka predavanja europska parlamentarka izrazila je nadu da su svi okupljeni u dvorani barem onoliko sretni koliko je ona zbog ulaska Hrvatske u EU čije pristupanje prati od 1989. Hrvatska je, kaže Doris Pack, prešla put koji ni jedna država pristupnica nije prešla jer je morala zadovoljiti 25 postavljenih poglavlja. Razlog je EU nezadovoljstvo koje se pojavilo nakon pristupanja Rumunjske i Bugarske jer te dvije bivše istočnoeuropske zemlje nisu bile spremne za ulazak.
Hrvatska treba iskoristiti 13,7 milijardi eura
– Hrvatska je danas spremna jer je, jedno po jedno, uspješno zatvorila svih 25 poglavlja. Na to sam posebno ponosna, ali nije vrijeme za odmor jer rad na reformama ne prestaje, rekla je Doris Pack dodajući da većina Hrvata nisu niti euroskeptici niti eurofili.
 
No, po  njoj, najprisutniji je strah od gubljenja kulturnog indentiteta. Taj strah, za Doris Pack nije opravdan. Naime, 1. srpnja Hrvatska neće ući u Eurosong, nego u EU koja istina, prolazi najveću krizu od njenog stvaranja. No, 1. srpnja kao i sve dosadašnje članice i RH će dobiti potporu koja je podigla standard, ne samo u novim zemljama članicama, nego i u starim članicama. Najveća prednost za Hrvatsku bit će sudjelovanje u političkom životu i odlučivanju EU.
– Hrvatska će sa svojih 4,5 milijuna stanovnika u Europskom parlamentu imati 12 vijećnika a u Vijeću čak 7 glasova. Proporcionalno, po broju stanovnika, to je više od Njemačke koja ima 70 milijuna stanovnika. To je napravljeno tako da su male zemlje u boljoj poziciji i da glasovi velikih zemalja nisu dominantni. S druge strane, Hrvatska će povući tri puta više sredstava od EU nego što će u nju uložiti. Npr. samo u 2013. RH će za ulazak platiti 267,7 milijuna eura, a na raspolaganju će joj biti 687,5 milijuna eura. U razdoblju od 2014. do 2020. bit će joj na raspolaganju u strukturnim i kohezijskim fondovima 13,7 milijardi eura, rekla je Doris Pack.
Multikulturalno obrazovanje
Europska parlamentarka najviše je ipak govorila o obrazovanju i suradnji raznolikih obrazovnih sustava. U hrvatskom obrazovnom sustavu treba priznati i profesionalno iskustvo, ali i u EU treba raditi na unifikaciji europskih učitelja. No to ne znači, kaže Doris Pack, da engleski jezik treba prevladati jer će to dugoročno ugroziti integracijske procese. Naime, engleski jezik nije dovoljan za multikulturalne resurse i procese. Tako i u konačnici i obrazovanje mora biti multikulturalno i multijezično. Doris Pack posebno raduje što već sad stotine hrvatskih studenata, kao npr. kroz program Erasmus, olakšavaju kulturnu suradnju sudjelovanjem u obrazovnim procesima na EU sveučilištima. U svim tim integracijskim procesima, kaže Doris Pack, kulturni identitet Hrvatske  neće biti izgubljen.
– Bit je u raznolikosti, što čini Europsku uniju  drugačijom od svih ostalih zemalja na svijetu. U tom okruženju kulturni identitet ne izrasta iz zajedničkog tržišta već iz zajedničkih vrijednosti, rekla je na kraju svog predavanja Doris Pack.