Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prevencija svih oblika ovisnosti i zaštita mentalnog zdravlja

Autor: Suzana Bandić

07.06.2013. 22:00
Prevencija svih oblika ovisnosti i zaštita mentalnog zdravlja


Zadarska Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, poznato je, bavi se osobama koje su razvile ovisnost o opijatima, no manje je poznato kako je ta služba još u prosincu 2009. godine dobila dodatnu zadaću pa se pored prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti bavi i mentalnim zdravljem.
– Služba ima nekoliko temeljnih zadaća među kojima je široj javnosti najpoznatija – izvanbolnički terapijski rad s ovisnicima i njihovim obiteljima koji se provodi u suradnji sa svim relevantnim resursima lokalne zajednice, zatim pitanje mentalnog zdravlja, unaprjeđivanje i provedba niza preventivnih djelatnosti te epidemiološko praćenje koje se odnosi na podatke o svim novootkrivenim slučajevima, ukupnom broju liječenih, broju umrlih od posljedica uporaba droge, broju zaraženih, odnosno oboljelih od hepatitisa i AIDS-a, broju pacijenata uključenih u supstitucijske programe i slično, istaknula je voditeljica Službe, dr. med. spec. epidemiologije Stela Klepac Erstić, dodajući kako se podaci prikupljaju pomoću “Pompidou upitnika” i šalju barem jednom godišnje Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
– Tijekom 2011. godine zbog povećane potrebe, ali i nemogućnosti dolaska najugroženijih skupina u Savjetovalište za mentalno zdravlje u Zadru krenula su s radom savjetovališta za mentalno zdravlje u Gračacu, Benkovcu i Pagu kamo naš tim u punom sastavu odlazi svaka dva tjedna. Prošle godine pokrenuli smo terenski rad u dva dodatna savjetovališta, u Biogradu i Obrovcu – naglasila je Klepac Erstić dodajući kako savjetovališta djeluju kroz intenzivnu suradnju s osnovnim i srednjim školama, odnosno stručnim suradnicima koji djecu i adolescente s problemima u ponašanju i učenju upućuju u savjetovališta. Tamo se zajedno s roditeljima uključuju u tretman prilagođen njihovom potrebama.
– Uz suradnju sa školama prisutna je i suradnja sa Centrom za socijalnu skrb kroz kontinuirane kontakte vezane za obitelji s kompleksnom i višestrukom psihosocijalnom problematikom koje su pod nadzorom – rekla je Klepac Erstić te dodala kako su sve osnovne škole Zadarske županije uključene u projekt “Trening životnih vještina” u svim 6. i 7. razredima, a cilj je primarna prevencija ovisnosti odnosno zaštita mentalnog zdravlja.
Projektom koji financiraju Zadarska županija, Grad Zadar i ZJZZ do danas je obuhvaćeno oko 3.600 učenika, a Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje je nositelj projekta.
– Program je u cijelosti preuzet od Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, autor je dr. Gilbert J. Botvin, a verzija programa prilagođena je  provedbi u Hrvatskoj i sastoji se od 13 radionica životnih vještina za učenike šestih razreda te deset radionica za učenike sedmih razreda – pojasnila je Klepac Erstić te dodala kako se u školskoj godini 2012./2013. temeljem potpisanog protokola o suradnji na provođenju programa prevencije pod nazivom “Zdrav za pet” između MUP-a, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode na području naše Županije provodi program prevencije ovisnosti i podizanja razine javnozdravstvene svijesti kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.