Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Radovi zapeli zbog imovinsko-pravnih odnosa

Autor: Velimir Brkić

07.06.2013. 22:00
Radovi zapeli zbog imovinsko-pravnih odnosa

Foto: Velimir BRKIĆ



U vodovodizaciju, kanalizaciju i cestogradnju trenutno se ulaže 76 milijuna kuna, kaže Kutija i dodaje kako je pred njima završetak izgradnje magistralnog vodovoda Benkovac – Lišane Ostrovičke – Vukšić – Prović


Prošla su četiri mjeseca od početka radova na sveobuhvatnoj rekonstrukciji državne ceste D27 na dionici Benkovac – Šopot, od semafora kod marketa Tommy na benkovačkom bulevaru, dalje uz Vatrogasni dom i crpnu postaju Ine pa sve do Šopota.
Financijer – Hrvatske ceste
– Rok završetka radova koje izvodi tvrtka Sarađen d.o.o. je šest mjeseci, odnosno do 31. srpnja, rekao je Ante Šarić, šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta.
Ipak, radovi su zbog imovinsko-pravnih odnosa donekle zapeli na dionici ceste od mosta kod restorana Šopot do kapelice sv. Nediljice i nadasve opasnog raskrižja unutar kojeg je podignuto spomen obilježje na 11 stradalih mještana Šopota u Domovinskom ratu.
– Radovi će se završiti u predviđenom roku. Štoviše, uvjeren sam da će cijela rekonstrukcija ceste biti gotova i prije zadanog roka, pa time i kružni tok na raskrižju kod kapelice. Naime, problem imovinsko-pravnih odnosa se uspješno rješava, obznanio je Šarić.
Dosad je sasvim rekonstruirana i asfaltirana Ulica žrtava Domovinskog rata, glavna benkovačka cesta tzv. bulevar, te cesta od Inine benzinske crpke do nadvožnjaka kod restorana Šopot.
– Idućeg tjedna će se asfaltirati veliko raskrižje kod Inine crpke te dionica ceste od raskrižja do benkovačkog bulevara, najavio je.
U tijeku su i intenzivni građevinski radovi na proširenju ceste i izgradnji nogostupa u Šopotu od kapelice prema Polači.
– Cjelokupna vrijednost radova je 15 milijuna kuna bez PDV-a, financijer su Hrvatske ceste, podsjeća Šarić.
Pritom je istaknuo kako će se ovim projektom umnogome povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebno pješaka.
– U sklopu projekta rekonstruirana je odvodnja i semaforska instalacija, a glavna benkovačka cesta, raskrižje i dionica do Šopota bit će znatno prohodnija. Kružnim tokom kod kapelice nepregledno raskrižje bit će ne samo sigurnije za sve sudionike u prometu već će imati i veću propusnu moć, govori Šarić.
Recesiji unatoč
Novi-stari gradonačelnik Branko Kutija na upit o otežanom odvijanju prometa zbog raskopanog Benkovca je naglasio kako za sigurnije prometnice i bolju sutrašnjicu treba nešto i žrtvovati, “svi trebaju više strpljenja”.
– Unatoč recesiji i gospodarskoj krizi sustavno se radi na komunalnoj infrastrukturi. U vodovodizaciju, kanalizaciju i cestogradnju trenutno se ulaže 76 milijuna kuna, podsjeća.
Pritom je dodao kako je pred njima završetak izgradnje magistralnog vodovoda Benkovac – Lišane Ostrovičke – Vukšić – Prović i mjesnih vodovodnih mreža po naseljima, završetak benkovačkog kanalizacijskog sustava, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i drugo.
– Opće je poznato kako je Grad Benkovac najuspješniji u Zadarskoj županiji u privlačenju EU fondova. Riječ je o devet projekata u ukupnom iznosu od šest milijuna eura ili preko 45 milijuna kuna. Provedeni projekti su pomogli gospodarskom razvoju, osigurali kvalitetniji život, te ostanak mladih na ovim prostorima, poručio je Branko Kutija te najavio:
– Imamo spremne brojne projekte za nadolazeće EU fondove.