Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Škotska šokirala Hrvatsku

Autor: Hina (H)

07.06.2013. 22:00
Škotska šokirala Hrvatsku

Foto: FaH



Hrvatska nogometna reprezentacija uvelike je umanjila svoje izglede za osvajanje prvog mjesta u skupini A kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Brazilu izgubivši u Maksimiru od Škotske sa 0-1 (0-1). Strijelac jedinog gola bio je Robert Snodgrass u 26. minuti.
Ovim porazom Hrvatska je ostala na drugom mjestu sa 16 bodova, koliko ima i vodeća Belgija, ali Hrvatska je odigrala utakmicu više, dok je Škotska pobjegla s posljednjeg mjesta, sada je peta s pet bodova.
Hrvatska je u prvom poluvremenu prikazala najlošiju igru u ovim kvalifikacijama, do primljenog pogotka naši reprezentativci nisu uspjeli napraviti niti jednu opasniju akciju, da bi tek u završnici nekoliko puta uspjeli zaprijetiti škotskim vratima. No, niti jedan od sedam udaraca upućenih prema McGregoru nije završio u okviru gola.
Škotska je jedinu svoju pravu priliku i iskoristila. Shaun Maloney odlično se probio između Kovačića i Perišića na sredini terena, a kada je stigao nadomak kaznenog prostora loptu mu je s noge izbio Srna, ali ravno na put Roberta Snodgrassa koji je u punom trku ulazio u naš 16-erac, te je uspio stići do lopte prije Pletikose, a zatim i vrškom kopačke prebaciti našeg vratara i zatresti mrežu.
Tek je primljeni pogodak “razbudio” izabranike Igora Štimca, prvu je prigodu u 37. minuti imao Sammir. Nakon što je Mandžukić prisilio McGregora na slabo izbijanje lopte, ona je došla do Sammira koji je odmah pucao s vrha kaznenog prostora, ali izrazito neprecizno. Samo dvije minute potom Srna je ubacio s desnog krila, ali Rakitićev udarac glavom sa sedam-osam metara prohujao je pored vratnice. Malo prije odlaska na odmor zaprijetio je i Ivica Olić, ali nakon što se lijepo riješio čuvara pucao je sa 10-ak metara preko gola.
Iako je Hrvatska življe ušla u nastavak, do prve prilike čekalo se do 61. minute. Tada je Olić ubacio s lijeve strane u peterac Škotske, ali Mandžukić je zakasnio doslovno za centimetar u namjeri da gurne loptu u mrežu. Prvi udarac u okvir škotskog gola Hrvatska je uputila tek u 64. minuti, ali Eduardov udarac glavom bio je lak plijen za McGregora. Do kraja utakmice Hrvatska ne samo da nije uspjela postići pogodak, već nije uspjela niti stvoriti pravu priliku za postizanje gola.
“Ovo je težak poraz, prvenstveno jer smo pred sobom imali protivnika koji po svojoj nogometnoj kvaliteti ne može parirati Hrvatskoj. No, ako se ne uđe na pravi način protiv bilo koje otočke momčadi možete nastradati, a to se nama upravo dogodilo. Gubili smo duele jer smo očekivali da će sudac svirati prekršaje koji su izostali. Nismo bili homogeni, nismo bili blizu u linijama kako smo trebali biti. I Strachan je u vezu ubacio pet igrača koji znaju igrati s loptom i koji su nam stvorili velike probleme. Također, nedostajalo je i preciznosti u centaršutevima i udarcima na vrata. Bio sam hendikepiran u taktičkom smislu izostankom nekih standardnih igrača, puno nam je falio Modrić, ali oni koji su večeras bili na terenu morali su ga nadomjestiti. Ne možemo se ‘vaditi’ na termin odigravanja utakmice, jer on je isti i njima i nama. Zbog ovoga poraza nećemo pokleknuti, mi ćemo se dići. Znali smo da imamo pravo na jedan kiks, on se dogodio i sada moramo pobijediti u sve tri preostale utakmice”, rekao je  izbornik Igor Štimac nakon utakmice.


 HRVATSKA – ŠKOTSKA 0:1


HRVATSKA: Pletikosa – Srna, Schildenfeld, Šimunić, Strinić (Kalinić, 70) – Rakitić, Kovačić, Sammir, Perišić (Eduardo, 55) – Mandžukić (Kranjčar, 88), Olić
ŠKOTSKA: McGregor – Hutton, Hanley, Martin, Whittaker – Maloney (Conway, 75), Morrison, McArthur, Bannan (Naismith, 63), Snodgrass – Griffiths (Rhodes, 63)
SUDAC: Fernandez Borbalan (Španjolska)
GLEDATELJA: 25.000
STRIJELAC: 0-1 Snodgrass (26)