Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Varljivo resanje i jalovost maslina

Autor: Gordana Dragun

07.06.2013. 22:00
Varljivo resanje i jalovost maslina


Cvjetovi sa defektnim tučkom (zakržljale plodnice ili nerazvijene njuške) ne mogu se oploditi ni razviti plod. Preporučujemo maslinarima pravovremenu, dobru ishranu maslina dušikom, fosforom, kalijem i borom kako bi imale akumuliranu energiju u sebi prilikom formiranja cvjetova


Učestale padaline i relativno niske temperature druge polovice svibnja i početka lipnja obilježja su vremenskih prilika resanja i cvatnje maslina ovisno o zoni njenog uzgoja (otočni, obalni ili kontinentalni dio županije). Maslina je malo kada tako obilovala resama kao ove godine,a to potvrđuju i iskusni maslinari.
Obilje u Vukšiću
Jednog smo zatekli u košnji trave u Vukšiću – Viktora Marića.
Njegov maslinik nalazi se podno crkve, na sjeveroistočnoj padini Vukšićkog polja na kojemu maslina uzima primat, nekad na ovim prostorima, vrlo rasprostranjenoj vinovoj lozi.
– I prošle godine sam imao dobru berbu unatoč suši. Bogate su i duboke ove zemlje tako da je i porast bio dobar što se vidi po obilju resa, ponosno ističe Viktor i nastavlja: – Nadam se samo da će desetak dana poslužiti u cvatnji…
Bez resa u Velimu
 Ostavljajući sunčano vrijeme iza nas uputili smo se do obližnjeg Velima u maslinik Marija i Borisa Miletića, oca i sina uspješnih vinogradara i vinara. Oni za razliku od Viktora Marića i brojnih drugih maslinara ni ove godine, kao ni proteklih, u svom masliniku nemaju obilje resa. Desetogodišnji maslinik dobro održavan, prikladne ekspozicije, dobrog porasta, oskudnog resanja, govori nam kako se radi o genetski lošem sadnom materijalu kojem je neminovno precjepljivanje barem dijela krošnje.
Još u samom obilasku započela je kiša koja je samo na par sati prestala…
Cvatnja još traje
Kratkotrajne kiše i male količine ne mogu omesti oprašivanje već održavaju relativnu vlagu zraka koja je pogodna za klijanje polena i održavanje svježine tučka. Međutim, ona je na pojedinim lokacijama došla u obilju, čak i sa tučom (krupom) tako da je o količini oplođenih cvjetova još rano govoriti obzirom da cvatnja, radi relativno niskih temperatura, još nije završila u svim uzgojnim područjima. I dok je optimalna dnevna srednja temperatura tijekom cvatnje trebala biti od 20°C do 24 °C ona se kreće ispod 15° C. Osim vremenskih neprilika koje znatno utječu na oplodnju kod masline je poznat tzv. morfološki sterilitet.
Morfološki sterilitet
Što je to morfološki sterilitet? – sasvim sigurno, čitajući ovaj tekst upitat će se mnogi maslinari.
Pod morfološkim sterilitetom podrazumijevamo nesposobnost oplodnje zbog nepotpuno ili abnormalno građenog cvijeta i  vrlo rijetki su slučajevi totalnog steriliteta. Obično je samo djelomičan, a to znači da nisu razvijeni muški ili ženski rasplodni organi. Sterilitet ženskih rasplodnih organa utvrđen je kod masline, ali i kod nekih sorata trešnje, višnje i marelice. Cvjetovi sa defektnim tučkom (zakržljale plodnice ili nerazvijene njuške) ne mogu se oploditi ni razviti plod. Preporuke maslinarima idu u pravcu pravovremene, dobre ishrane masline dušikom, fosforom, kalijem i borom kako bi imala akumuliranu energiju u sebi prilikom formiranja cvjetova.
U situacijama kao što je primjerice ova sa izuzetno nestabilnim vremenskim prilikama u kojima je došlo do zastoja cvatnje, maslini je potrebno interventno dati hranjiva, i to putem lista u više navrata. Takav način prihrane tijekom vegetacije naziva se folijarna gnojidba. Tretiranje masline s nekom hranjivom otopinom s pomoću leđne prskalice ili rasprskivača brzo je i učinkovito osiguranje maslini potrebnih hranjiva u stresnim situacijama (visoke ili niske temperature) i za poboljšanje njezina vegetativnog ili generativnog razvoja. Katkad je ishrana maslina pojedinim mikroelementima (bor, željezo, mangan) takvim načinom jedino moguća. Radi poboljšanja oplodnje kod gotovo svih sorata masline  vrlo se dobrom pokazala prihrana otopinama koje sadrže bor.
Prihrana otopinama
Nju je trebalo obaviti pred cvatnju i to dušično-bornom otopinom, gdje je UREA u koncentraciji 2-3%, a bor (Borogreen) 0,15% ili hranjivim otopinama Fertina B, Oleofila, Vuksala B i dr., u propisanim dozama. Drugu prihranu, koja tek predstoji maslinarima, a maslini pomaže održati tek formirane plodove, preporuča se provesti kad plod masline bude veličine zrna pšenice (4- 5 mm). Upravo je to najkritičnije vrijeme za količinu uroda. Prihrana se obavlja otopinom UREE (2-3%) ili nekom gotovom tekućom otopinom (nap. Fertina V), koja sadrži makroelemente i mikroelemente. Poželjno je pred otvrdnjavanje, tj. okoštavanje koštice u prvoj polovici srpnja obaviti još jednu prihranu, istom otopinom kao i u prethodnom tretiranju. Folijarna prihrana može se provoditi samostalno ili se kombinira sa zaštitom masline od maslinova moljca (protiv maslinova moljca u cvijetu i plodu) ili maslinove muhe. Većina spomenutih hranjivih otopina miješa se s uobičajenim sredstvima za zaštitu maslina, osim ako je u uputi za upotrebu drukčije navedeno. Nakon tretiranja poželjno je beskišno razdoblje najmanje 12 sati. Maslina mora imati akumuliranu energiju u sebi kako bi se mogla boriti protiv svih nepogoda – osnovni je postulat kojeg se maslinari moraju pridržavati.