Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oko kritičkog mišljenja grupiraju se svi ostali obrazovni ciljevi

07.06.2016. 22:00
Oko kritičkog  mišljenja   grupiraju se svi  ostali obrazovni  ciljevi


– Nekoliko znanstvenika je ustvrdilo da djeca mogu naučiti kako etički postupci moraju imati razlog, kazala je Marija Kragić
Ethika, projekt o etičkom obrazovanju i učenju o vrijednostima u vrtićima i osnovnim školama, predstavljen je u utorak u IM  PACT centru u Zadru. Udruga Mala filozofija jedan je od partnera na  projektu, u kojem predstavlja Hrvatsku. Uz našu zemlju tu su još Slovenija, Austrija, Španjolska i Njemačka.
Uvodnih nekoliko riječi kazao je Bruno Ćurko, a potom je projekt  Ethika predstavila Marija Kragić.
– Projekt je nastao kad se jedan profesor na Teološkom fakultetu u  Ljubljani upitao postoji li etičko obrazovanje u osnovnim školama. Ideja je razviti besplatne materijale,  koji nastavnicima mogu koristiti, a vezano uz etičko obrazovanje. S tim u vezi provodimo i treninge s nastavnicima, kazala je Kragić navodeći kako je projekt Ethika svojevrstan  nastavak prvog projekta Ethos, posvećenog vrijednostima obrazovanja.  – Uzimajući u obzir važnost moralnog rasuđivanja i kritičkog mišljenja,  nekoliko znanstvenika je ustvrdilo da djeca mogu naučiti kako etički  postupci moraju imati razlog. Iz navedenih razloga se odlučilo novi  projekt Ethika u potpunosti posvetiti kritičkom mišljenju. Cilj projekta  je poticanje vještina kritičkog mišljenja kod djece, stavljajući ih u neposredno središte lako primjenjivih metoda učenja. U ovom projektu kritičko mišljenje postaje središte oko kojeg se grupiraju svi ostali obrazovni ciljevi, rekla je Kragić, dodajući kako su se kroz projekt  dosad  provodila istraživanja, kao i da će se  odraditi 30 radionica s pet dobnih  skupina.
– Za kraj projekta ostalo je stvaranje prijedloga kurikuluma,  a na kraju ćemo napraviti jedan službeni dokument, istaknula je predstavnica  Male filozofije.
Nakon njene prezentacije nastupili su oni kojima je projekt i posvećen, mali filozofi. Osim zainteresirane publike, djece i roditelja iz  projekta, na prezentaciji su sudjelovali i predstavnici udruga iz Hrvatske mreže za Mediteran.