Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Školska djeca učila na živim pužićima, račičima i vlasulji

07.06.2016. 22:00
Školska djeca  učila na živim  pužićima,  račičima i vlasulji


Bilo im je toliko zanimljivo da se nisu htjeli vratiti u školu kad je bilo vrijeme za povratak na nastavu
Upoznaj svoje more, naziv je radionice održane u sklopu  Malog morskog utorka. Radionicu su u Ogranku Bili brig Gradske  knjižnice Zadar jučer vodile Melita Mokos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Tina Nenadić iz Društva istraživača mora 20.000 milja.
Cilj radionice je bio omogućiti djeci spoznaju  da je more živo i da  omogućuje život na Zemlji kroz mnoge usluge koje nam pruža.
Voditeljice su donijele akvarij u kojem su se nalazili alge, pužići i  račići, a tu je bila i jedna vlasulja, koja je privukla posebnu pozornost.
– Zašto je ne smijemo dirati. Je li peče? A koliko boli?, bila su pitanja  koja su učenici trećeg razreda Osnovne škole Zadarski otoci postavljali  voditeljicama radionice. Bili su jako zainteresirani i štošta su htjeli doznati. Voditeljice su im objašnjavale i pokazivale što se sve nalazi u moru pored nas. Djeca su imala priliku gledati planktone kroz mikroskop,  a potom su crtali sve što su vidjeli. Koliko im je bilo zanimljivo pokazuje to da se nisu htjeli vratiti u školu kad je bilo vrijeme za povratak na  nastavu.
Ovo je bio drugi morski utorak za djecu, a ako bude interesa će se i  nastaviti
– Ovo je dio ciklusa koji je knjižnica pokrenula. Na jesen bismo, ako  bude interesa, krenuli s radionicama koje bi se održavale jednom tjedno, kazao nam je Ante Kolanović iz Gradske knjižnice Zadar.