Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zemunik uvrstiti u proslavu Dana obrane Zadra!

07.06.2016. 22:00
Zemunik uvrstiti  u proslavu Dana  obrane Zadra!


Dragovoljci obrane Zemunika Donjeg tražit će odlikovanje matične postrojbe iz 1991. godine zbog težine terena i doprinosa obrani grada. Najavili su i osnivanje udruge kako bi što bolje mogli skrbiti o interesima branitelja i obiteljima poginulih i umrlih suboraca
U povodu godišnjice smrti prerano preminulog hrvatskog  branitelja i dragovoljca Domovinskog rata Marija Galešića, njegovi prijatelji i suborci jučer mu odali počast i na njegov grob položili cvijeće te zapalili svijeće.
– Mario je umro mlad, a nažalost i još neki naši suborci koji su, jednako kao i on u jesen 1991. godine kao dragovoljci došli u Zemunik Donji, u  neprijateljsko okruženje s triju strana. Prije nekoliko godina na grob smo  mu postavili spomen ploču, a to ćemo učiniti i za sve naše prijatelje i suborce, bilo da su poginuli ili umrli nakon rata, rekao je Silvio Butić, Galešićev ratni zapovjednik u Zemuniku Donjem, čiji su suborci nedavno  pokrenuli inicijativu za dostojan pokop poginulog branitelja Hazima Osmanagića zvanog Dugi.
Ministarstvo korektno
– Kad je pola stanovništva Zadra pobjeglo pred ratnim opasnostima,  Dugi je ostao i u jesen 1991. godine došao u Zemunik Donji kao dragovoljac. Hrabro se borio i bez zadrške izvršavao sve ratne zadatke, a na jednom takvom, u listopadu 1992. godine, poginuo je od neprijateljske  minsko-eksplozivne naprave. Pokopan je tu na Gradskom groblju u zemlju, a da mu mi kao suborci i prijatelji nismo postavili spomen ploču,  danas se ne bi ni znalo gdje su mu kosti, podsjetili su njegovi suborci i  prijatelji koji su se jučer okupili na Gradskom groblju u Zadru.
– Budući da smo se dopisom obratili ministru branitelja Tomi Medvedu i gradonačelniku Božidaru Kalmeti, ovom prilikom želimo zahvaliti  ministarstvu na korektnoj reakciji, ali nažalost ne i Gradu Zadru. Iz Ministarstva su nas odmah kontaktirali i obavijestili da će tu nepravdu ispraviti. Obavještavaju nas o svemu što rade, a budući da je potrebno  provesti određene predradnje kao što su provjera pripadnosti postrojbi,  opis stradavanja i slično, ekshumacija Dugog i dostojanstven pokop u  samostalnu grobnicu, trebali bi uslijediti u jesen, istaknuo je Butić te dodao kako gradonačelnik nije našao vremena za sastanak s inicijatorima,  pa čak ni nakon što je iz resornog ministarstva dobio pismeni nalog da  Grad Zadar, kao jedinica lokalne samouprave, osigura ukopno mjesto  kako to i zakon nalaže.
– S Kalmetom sam se našao na par minuta, a pročelnik Mario Pešut  smatrao je dovoljnim da nas izvijesti telefonom da će to sve biti riješeno,  što držimo da nije korektno. Očekivali smo da će nas i iz Grada Zadra izvještavati o tome što se poduzima, budući da je riječ o hrvatskom vitezu  koji je za ovu zemlju dao život, poručio je u ime suboraca Butić i najavio  još dvije inicijative.
Težak zemunički teren  
– Tražit ćemo od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović odlikovanje matične postrojbe obrane Zemunika Donjeg jer  smatramo da ti ljudi i taj teren to zaslužuju. Ne žalimo omalovažiti niti  jedan drugi teren, ali držimo da je ovo bio jedan od najtežih terena u Zadarskoj županiji, izuzetno važan i strašno težak. To ćemo u zahtjevu za  odlikovanje i potkrijepiti dokumentacijom i opisom terena. Da ne bude  zabune, govorimo o Samostalnoj četi Zemunik Donji 1991. godine i akcijama koje smo poduzimali, rekao je Butić te dodao kako će drugi zahtjev,  također vezan za obranu Zemunika Donjeg, uputiti Gradu Zadru.
– Tražit ćemo da se od ove godine Zemunik Donji uvrsti u program  obrane grada Zadra. To smo zaslužili s obzirom da smo bili okruženi s tri  strane i uz to i iza leđa neprijatelju koji je napadao grad i bio višestruko  brojčano nadmoćniji, a o naoružanju da i ne govorimo, podsjetio je Butić, a njegov suborac, Zemuničanin Željko Fabijan koji je na tom terenu  izgubio brata, najavio je i osnivanje udruge Samostalna četa Zemunik  Donji 1991. koja će imati svoj grb i svoju zastavu.  
– U Zemuniku su tijekom Domovinskog rata poginula 24 hrvatska vojnika. Obitelji i suborci godinama dolaze u Zemunik na godišnjice njihove pogibije, a tu ih nema tko dočekati, pa ni pokazati im gdje se to točno  dogodilo, a nažalost, neki to ni ne znaju. Sa svima njima stupit ćemo u  kontakt, u planu nam je i na mjesta njihove pogibije postaviti spomen  ploče te ubuduće, zajedno im odavati počast, dostojanstveno kako to i  zaslužuju, rekao je Fabijan te pozvao da im se jave svi oni koji su na bilo  koji način sudjelovali u obrani Zemunika, pa i civile koji su ostali u to vrijeme u svojim domovima i dijelili istu sudbinu s braniteljima.
– Ne bi htjeli da se naše inicijative i radnje koje smo započeli tumače  kao da su usmjerene protiv bilo koga, već naprotiv, želimo ujediniti ljude. Želimo da djeca i obitelji poginulih znaju da oni nisu i neće nikada  biti zaboravljeni, poručio je Fabijan.