Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Trgovci snizili cijene čak do 80 posto

Autor: Valentina Mlađen

07.07.2009. 22:00
Trgovci snizili cijene čak do 80 posto


Posljednje vijesti kojima je guverener HNB-a iznenadio hrvatsku javnost govore kako se država mora zadužiti za 42 milijarde kuna bruto da bi refinancirala ovogodišnji deficit od 14 milijarda kuna. Čitajući ove brojke svakom normalnom čovjeku, koji pazi na svoj budžet vjerojatno se zavrtilo u glavi. Iako su Hrvati rekorderi po broju kartica po stanovniku u regiji, to ne znači da zbog ovogodišnjih ljetnih rasprodaja morate sebi navući na vrat minus koji ćete otplaćivati do sljedeće rasprodaje u siječnju. Šetajući zadarskim trgovinama uvjerili smo se kako je većina trgovina, vjerojatno i s mislima na recesiju, stavila rekordne popuste. Tako ćete, želite li se odjenuti i obući na rasprodaji, moći naći i predmete koji su sniženi čak i do 80 posto.
Sniženja od 20 do 80 posto
Na gotovo svakom izlogu Zadrane čekaju natpisi o sniženjima. Iako je većina trgovina svojim kupcima dala do znanja koliko možete uštedjeti kupujući kod njih, još uvijek postoje i oni koji će vas natjerati da uđete kako biste sami provjerili cijene. Većina trgovina odlučila je svoj asortiman sniziti za 50 posto, dok su se oni suzdržaniji zadržali kod sniženja od 20 do 30 posto. Oni najbolji svoje cijene su snizili čak do 80 posto. Šetajući po trgovinama u potrazi za najpovoljnijim kupnjama, većina prodavača nas je ljubazno izvijestila o najpovoljnijim artiklima, ali bilo je i onih koji su nam na naše pitanje “ljubazno” pokazali vrata.
Iako rasprodaje traju već neko vrijeme, u trgovinama nismo naišli na očekivane gužve. Čini se da je kriza zatvorila džepove potrošača čak i kad je riječ o rasprodajama. To se odnosi na sniženja kako poznatih brendova, tako i “no name” odjeće. A možda potrošači samo čekaju još veća sniženja kako bi odjeću kupili po još povoljnijim cijenama.
“Dva para za 30 posto, tri para za 40 posto, pet pari za 50 posto” – ovo je jedna od brojnih privlačnih ponuda, koju nude mnoge trgovine kada su u pitanju poznati brendovi. Tako su robne marke poput Diesela, Esprita, Pepe Jeansa i drugih smanjili svoje cijene za 200 kn pa i više. Sada bilo koje hlače od tih marki možete kupiti i po cijenama od 100 pa do 400 kuna. A kako dosta trgovina ima i ponudu “kupiš jedno, dobiješ dva ili tri komada odjeće” sada je pravo vrijeme da odete u šoping. Majice navedenih marki možete naći po cijenama od 100 do 200 kuna, a ako ste sretne ruke možda nađete i majicu jeftiniju od 100 kuna. Slično se kreću i cijene muških majica, dok su hlače nešto skuplje pa ćete ih na sniženju platiti od 400 do 600 kuna.
Za one koji ne pate od marki cijene su još povoljnije. U trgovinama “no name” odjećom možete kupiti ljetnu garderobu za oko 1.000 kuna. U takvim trgovinama možete za 200 kuna i manje kupiti razne modele hlača te majice do 100 kuna. “No name” trgovine imaju najbolju ponudu ljetnih haljinica i sukanja po vrlo povoljnim cijenama. Tražite li ljetnu haljinu za dan i večer u Mangu ih možete nabaviti već od 250 kuna.
Ima i onih trgovina koje su unatoč sniženjima većini Zadrana ostale nepristupačne pa tako za odjećom marke Calvin Klein ili Bettty Barclay većina može samo uzdisati. Za one koje žele markiranu odjeću po povoljnim cijenama, nek’ se upute prema trgovinama u Callegro centru.
Brand odjeća većini samo pusta želja
Ako želite cipele s potpisom morat ćete izdvojiti najmanje 500 kuna. Preporuka ide Dieselu gdje možete nabaviti odlične cipele po nešto nižoj cijeni. Dok u boljim trgovinama cipele na popust koštaju preko 1.200 kuna, u trgovinama s “no name” obućom sandale, cipele ili gladijatorice od 150 pa do 350 kuna.
Iako sada nije vrijeme u kojem biste se odlučili na cjelodnevni boravak u tenisicama, ovo je pravo vrijeme da ih kupite i uštedite i po nekoliko stotina kuna. Lacoste, Nike, Puma – sve su to modeli koje možete naći po vrlo povoljnim cijenama.
Popularne nikeice koje su poznate po svojoj kvaliteti djevojke mogu naći i po cijeni ispod 500 kuna, dok će dečki za njih izdvojiti šestotinjak kuna. Snižen je i asortiman balerinki, koje su također izvan sezone pa ako se želite jeftino opremiti obućom za jesen, sada je pravo vrijeme.


U optikama sniženja samo za stalne kupce


U ovim vrućim ljetnim danima sunčane naočale nisu samo zgodan modni dodatak, nego i neophodna zaštita našeg vida.
Za njih smo često spremni izdvojiti veću svotu, nego za bilo koji predmet koji posjedujemo. Osim UV zaštite važan je i znak koji nose sa strane. Nažalost, dok je većina trgovaca odjećom i obućom snizila svoje cijene, isto se ne može reći i za optike.
U svim optikama koje smo posjetili trgovci su izgleda zaboravili na riječ sniženje. Tek u jednoj zadarskoj optici imaju popust, ali samo za stalne kupce ili ako kupujete naočale za cijelu obitelj, a za sve ostale popust od 10 do 20 posto ćete dobiti jedino ako je riječ o modelu starom tri do četiri godine.
 




 


Odlična vijest za mame i bebe


Ako ste mama i trebate odjeću za bebe, imamo odličnu vijest. U gotovo svim trgovinama koje prodaju dječju odjeću možete naići na cijene koje su samo poželjne u doba krize. Od trgovina dječjom odjećom i obućom, kroz koje smo prošli, nismo naišli niti na jedan artikl koji bi koštao 100 kuna. Cijene se kreću od 30-ak pa do 80-ak kuna.


 


Donje rublje na sniženju i do 50 posto


Ono što vas najčešće natjera da se osjećate seksi jest donje rublje i kupaći kostimi. Čak i ako smatrate da imate neku manu na svome tijelu, obučete li donje rublje ili kupaći kostim koji vam dobro stoji, odmah će vam se popraviti raspoloženje.
Često si ne možemo priuštiti više kompleta donjeg rublja koje nam se sviđa zbog cijene, ali ljetna sniženja pogodila su i taj dio asortimana. Puno trgovina donjim rubljem stavilo je natpise o sniženjima i do 50 posto. Za žene željne udobnog donjeg rublja Women’s Secret je snizio svoje cijene, a za tim primjerom povele su se i druge trgovine. Grudnjaci koji koštaju oko 100 kuna ili tangice po samo 40-ak kuna dobar su razlog zašto bi trebalo posjetiti trgovine donjim rubljem.
Što se pak kupaćih kostima tiče, s nekadašnjih 200 ili 300 kuna mnogima je cijena pala na samo 100 do 150 kuna. A često ćete naići i na cijene kupaćih kostima koji koštaju ispod 100 kuna. Ako sanjarite o novom kupaćem kostimu, jer je vaš već star i iznošen, sada je pravo vrijeme da ga kupite.
 


 


Pravo vrijeme za kupnju nakita


Većini osim kupaćeg kostima za ljeto trebaju i neke druge sitnice, koje se sada mogu naći po povoljnijim cijenama. Što se tiče ženskog spola neizostavan je i ljetni nakit. Iako je nakit na sniženju uglavnom samo dva puta godišnje, ako prođete kroz trgovine nakitom uvijek ćete naići na jedan dio asortimana koji je na sniženju.
Osim nakita, neizostavni su preparati za njegu tijela i lica. Vaša koža je često suha od sunca, a upozoravamo i da sunce ubrzava starenje kože, tako da tijekom ljeta vodite veću brigu o njoj nego inače. U drogerijama koje prodaju ovakve preparate uvijek možete naći nešto na popustu, od mlijeka za tijelo do anti-age krema. I naravno obavezno potražite proizvode s dobrim UV faktorom, jer uz sve nove stvari koje kupite na ljetim sniženjima ništa vam neće pomoći da izgledate dobro ako izgorite na suncu.
 


 


Loš izbor ljetnih torbi


Šetajući gradom ostali smo razočarani asortimanom ljetnih torbi. Iako su im cijene snižene pa se mogu naći i po cijenama između 200 i 600 kuna, materijal im ne odgovara predodžbi ljetne torbe. Pretežno se prodaju kožne torbe koje je ljeti dosta teško nositi, jer svima nam je dobro poznat osjećaj znojenja ispod kože koju zažari sunce. Ako tražite torbe od materijala pogodnih za ljeto lakše ćete ih naći u jeftinijim trgovinama, nego u trgovinama koje prodaju malo bolje marke. Pravo osvježenje ljetnih boja i materijala uklopila je marka Funky Fish u svoje modele torbi, a da ne spominjemo izuzetno pristupačne cijene.