Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako je pitur ofarbao dvije žene

07.07.2011. 22:00
Kako je pitur  ofarbao dvije žene


Komedija tematizira svojevrsni ljubavni trokut, a smijeh se ponajviše temelji na situacijama zabune i stereotipnim likovima nevjerne zgodne žene, pomalo pučkog lika pitura, koji je ujedno propali glumac, i ljubomorne prevarene žene


Pod vedrim nebom u dvorištu Providurove  palače, u srijedu u večernjim  satima, održana je treća predstava na 17. Zadarskom kazališnom ljetu. Gradsko kazalište mladih iz Splita nasmijalo je Zadrane odigravši  predstavu “Pitur”. Radi se o  komadu “Soboslikar” jednog  od ponajboljih djela engleskog  pisca Donalda Churchilla u  verziji GKM Split. Predstavu  je režirao Stojan Matavulj.
Već na samom početku bilo  je jasno da se radi o ljetnoj  komediji savršenoj za opuštanje nakon vrućeg dana. Komedija, naime, tematizira svojevrsni ljubavni trokut, a smijeh se ponajviše temelji na situacijama zabune i stereotipnim likovima nevjerne zgodne  žene, pomalo pučkog lika pitura, koji je ujedno propali  glumac, i ljubomorne prevarene žene. Nakon što prevarena žena zatekne muža u slastičarnici s ljubavnicom ona je  prati i upada joj u stan. Već se  tu odvija prva komična situacija naganjanja oko stola. Tad  dolazi prijetnja koja oživljava  predstavu. Prevarena žena  odlučuje sve razotkriti mužu  ljubavnice nakon što se ovaj  vrati s puta. U cijeloj toj priči  zatekao se i jedan pitur. Kroz  razgovor ljubavnica uz pomoć  pitura pronalazi rješenje svog  problema. Pitur, propali glumac, glumit će tu večer njezinog muža koji tako ništa  neće saznati. Na kraju cijele  priče praćene nizom smiješnih  situacija pitur i više nego uspješno odigra svoju ulogu, toliko uspješno da uspije zavesti  prevarenu ženu, ali i ljubavnicu koja ga je unajmila.
Glumci splitskog Gradskog  kazališta mladih Nada Kovačević, Ana Gruica i Nikola  Ivošević odradili su solidan  posao u ovoj predstavi koja je  nasmijala zadarsku publiku.  Iako pomalo prenaglašeno  afektiranje i koketiranje s publikom ne odaje dojam da se  radi o vrhunskoj izvedbi čini se  da se publici svidjela ova lagana komedija za vruće ljetne  noći.
Iduća predstava na repertoaru 17. Zadarskog kazališnog ljeta bit će još jedna  izvedba predstave “Velike diktatorice” u produkciji HNK  Zadar koja će danas u 21.30 u  dvorištu Providurove palače  doživjeti svoju treću izvedbu  zahvaljujući velikom interesu  publike.