Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kipar

07.07.2011. 22:00


U gradu pod Marjanom živi Željko Kerum.
U njega je malko neobičan um.
On kampanju svaku na svoj način  radi,
radnih mjesta nesta
pa Isusa na Marjanu gradi…
Mogao bi to biti sažetak odjeka  najnovije Kerumove ideje koju  mnogi u startu odbaciše gotovo kao  bogohulnu jer se u vrijeme gospodarske krize i predizbornog  ozračja, Kerumovo razbacivanje kipovima, teško može drugačije shvatiti.
Smišljeno, ali i nepromišljeno Kerum je svratio pozornost na sebe.
Na priču o Tuđmanovom kipu na  splitskoj rivi nastavila se polemika  oko nakane da Split s Marjana gleda  najveći kip Krista na svijetu, visok  četrdesetak metara. Očekujući da  protiv velebne statue Isusa neće  nitko moći prozboriti ni riječi, a on  da će (p)ostati zapamćen “kipar”,  nesebični kršćanin i vjernik, Kerum  se uz Božju pomoć ponadao ulasku  u Sabor.
Iznenadiše ga iskreni vjernici koji  rekoše da Isusa u srcu nose pa ih nije  ganulo ni to što bi Kerum velebni  kip gradio svojim novcem i donacijama. Aludirajući na njegovu  trgovačku umješnost, sarkastično  mu ponudiše da kip Isusa kao novu  turističku atrakciju Splita upotpuni  otvaranjem kafića svojoj Fani pa da,  naravno, nastavi obrtati milijune.
Pravu predizbornu paljbu na njega su, ismijavajući ga, sasuli i splitski  HDZ i SDP koji osim igranja s  vjerskim osjećajima građana, sada  kao argument protiv Keruma imaju  i neispunjena obećanja Splićanima.
Kerum je, naime, na političku  scenu stupio u vrijeme propadanja  gospodarstva jer je za razliku od  uobičajenih praznih obećanja političara on bio punih džepova pa je  probudio nadu u zapošljavanje. Jer  logičnim se činilo da netko tko  krene od nule i zgrne milijune umije  gospodariti. No, pokazalo se, Kerumovo carstvo je samo njegovo  carstvo, a nekima koji su mu dali  glas za vođenje Splita i dalje je  ostalo samo to da budu njegovi  podanici.
“Poslovičnoj” Kerumovoj poslovnosti nedostajao je samo politički  uspjeh, a u politici kao i u trgovini  treba izučiti zanat. Upravo bi se u  tom kontekstu mogao shvatiti ovaj  njegov predizborni hit, ili trik jer je  valjda procijenio da (na prvi pogled)  svakako dobiva. Ako ga se podrži u  ideji da se Sin Božji “rodi” na Marjanu, narast će Kerumova pobožnost  do nebesa, a ako ga se napadne,  ovako kao sada, moći će to iskoristiti  protiv političkih neistomišljenika,  prozivajući ih protivnicima vjere i  Crkve, a to pred izbore baš nikome  ne treba.
Splitski “šef” kojemu se često  spočitava da grad vodi kao svoju  tvrtku pa i Marjan doživljava kao  plac za svoje arhitektonsko-kiparske  maštarije, ipak ističe da se ništa neće  dogoditi bez volje građana.
Tako je zapravo zatvorena Kerumova predizborna kiparska radionica u kojoj se, ne slučajno,  “kipario” Tuđman, branitelji i na  koncu kao najveći od svih i nad  svima – Isus Krist.
Samo je Kerum smetno sa svog  prepobožnog uma da mu se “igranje” s likom i djelom Isusa Krista u  pogrešno vrijeme može razbiti o  glavu jer je, kako on obično i čini,  pretjerao otvorivši prostor kritikama da je protivno iskrenim vjerskim  osjećajima i samog Isusa poveo u  kampanju.
A i u politici nešto mora ostati  sveto…