Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pag – grad soli, čipke, sira i dobrog turizma

07.07.2011. 22:00
Pag – grad soli, čipke, sira i dobrog turizma


Paški turisti već su navikli na čitav niz događanja koje im organizatori svake godine pripremaju. Krajem srpnja organizirat će se 52. ljetni paški karneval, a 7. kolovoza Pag će ugostiti jednu od finalnih večeri novooformljenih Jadranskih susreta na kojima će se prezentirati različita tradicionalna sportska natjecanja s ovog područja


Turistička patrola Zadarskog lista provjerila je kako  dišu otoci. U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i  Turističke zajednice Zadarske  županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” uputili smo se u grad Pag na otoku  Pagu. Pag je grad turizma prepoznatljiv po svojim autohtonim suvenirima, grad najboljeg ovčjeg sira izvezen u  nitima paške čipke i ukrašen  kristalima soli.
Iako na prvi pogled djeluje  surovo okružen sivilom kamenja, odmah na početku  primjećujemo da je ulaz u grad  zadržao visoku razinu  uređenosti od prethodnih godina. Dočekala nas je uređena  hortikultura, a smeđa i bijela  signalizacija, postavljena na  svim važnijim punktovima navodila nas je do svih željenih  odredišta.
Novo ruho starog  mosta
Odmah na putu do TIC-a,  koji je nedavno preseljen u  novi prostor, u prizemlje tornja Kneževa dvora, zamijetili  smo ugodnu novost u odnosu  na prethodnu godinu. Naime, do TIZ-a grada Paga  morali smo prijeći preko novog mosta u venecijanskom  stilu koji se gradi kao replika  staroga te smo zamijetili da  su, u odnosu na prethodne  godine, s mosta konačno skinute skele, a iako još nije  dovršen već sad ljepotom  mami uzdahe. Ulaskom u  staru jezgru odmah se primjećuje da je grad planiran  skladno i pažljivo s trgom u  sredini i paralelnim rasterom  ulica. Teško je ne pomisliti da  smo zalutali u povijest  našavši se okruženi  Kneževim dvorom, benediktinskim samostanom svete  Margarite i kulom Skrivanat  – postojanim, bijelim i kamenitim, kao kakvim stoljetnim čuvarima grada.
Ulaskom u TIZ na prvi  pogled jasne su nam prednosti novouređenog prostora u kojem turisti od ljubaznih djelatnika mogu dobiti sve informacije o gradu  Pagu i njegovim znamenitostima, ali i brošure i plan  grada za lakše snalaženje.  Turistička patrola nastavlja  se u društvu dugogodišnjeg  djelatnika TIZ-a Bernarda  Maržića.
– Ove godine bilježimo porast u šestom mjesecu tako  da moramo izraziti zadovoljstvo što se toga tiče. Sigurno  je razlog tome pomanjkanje  velikih sportskih manifestacija, ali i spajanje nekoliko  blagdana tako da nas je posjetio veliki broj vikendaša,  pojašnjava Maržić zadovoljan dosadašnjim pokazateljima rasta. Ističe da tome u  prilog svakako ide i dobra  turistička promocija u koju  spada i nedavno održani 2.  festival čipke u Pagu, na kojem je sudjelovao veliki broj  čipkarica iz susjednih, ali i  udaljenijih zemalja. Uspjeh  predsezone Pag duguje i cikloturizmu pa je tako u lipnju  održan i Deseti cikloturistički maraton po otoku. Naime, otok Pag ima čak preko  150 kilometara uređenih i označenih biciklističkih staza.
Piknik oaza među  ruševinama
Šetnja Pagom nastavlja se  starom jezgrom i razgledavanjem gradskih bedema i kule  Skrivanat, a potom se spuštamo na rivu. Riva je ujedno i  šetnica, pa se tako na svakih  nekoliko metara nalaze klupe  za odmor, koševi za smeće i  noćna rasvjeta, a hortikulturalnoj uređenosti ne može se  naći zamjerke. Pag je primjer  da čak i na kamenitom tlu uz  malo truda uspijevaju i cvijeće  i besprijekorno svježa trava.  Na rivi nas pozdravlja kip Jurja Dalmatinca s dlijetom u  ruci, još jedan zaštitni znak  grada.
Sljedeća postaja je gradska  plaža Prosika na kojoj po velikoj gužvi vidimo da plaža i  bez plave zastave nije postala  ništa manje popularna među  kupačima i ljubiteljima sunca.  Uz plažu su smješteni i brojni  ugostiteljski obrti koji nude  hladno osvježenje i brzi zalogaj.
Paški turisti već su navikli na  čitav niz događanja koje im  organizatori svake godine pripremaju. Krajem srpnja organizirat će se 52. ljetni paški  karneval, a 7. kolovoza Pag će  ugostiti jednu od finalnih  večeri novooformljenih Jadranskih susreta na kojima će  se prezentirati različita tradicionalna sportska natjecanja  s ovog područja. U kolovozu  će se procesijom obilježiti i  blagdan Velike Gospe, a za  ljubitelje klasike od 1. do 15.  kolovoza posjetitelje očekuje  nekoliko koncerata klasične  glazbe na različitim atraktivnim lokacijama. Novost u Pagu je i obnovljeni Hotel-restoran “Smokva” u kojem će se  izvoditi plesna glazba po uzoru na romantične plesove na  Jadranu iz 70-ih i 80-ih godina.
Na gotovo samom izlasku iz  grada Maržić nas je uputio da  posjetimo obnovljeni i uređeni  Stari grad što je naziv za arheološko područje na kojem  se do 15. stoljeća nalazio Pag.  Odmah na prilazu ostajemo  oduševljeni uređenjem ovog  višestoljetnog grada koje čini  savršeno mjesto za turističko  razgledavanje, ali i piknik s  postavljenim klupama i stolovima u hladu. Na ulazu u  Stari grad postavljena je velika  tabla na kojoj se nalazi crtež  Starog grada kakav je bio nekada, a info table na čak četiri  jezika postavljene su i uz ostale znamenitosti lokaliteta.


Nove zvijezde paške ponude




Pag je jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti autohtonim suvenirom i to čak s nekoliko njih. Naime, turisti koji dolaze u ovaj grad, bez obzira jesu li tu stalni gosti ili dolaze prvi put, uglavnom znaju da u Pagu nisu bili ako nisu vidjeli pašku čipku, kupili sol iz paške solane i, ako ne kupili, barem probali paški sir. Od ove godine Pag je podebljao svoje suvenirnice novim izvornim i originalnim proizvodima, a to su paški sir s kaduljom, koja je također autohtona paška biljka, te cvjetna sol. Cvjetna sol je prva berba soli čiji se kristali razlikuju od klasične kuhinjske soli. Maržić nam je otkrio i jednu zanimljivost vezanu za ovaj proizvod. Naime, Japanci smatraju da ova sol ima afrodizijačko djelovanje te unatoč visokoj cijeni japansko tržište u potpunosti prihvaća svu proizvodnju cvjetne soli iz Paga.