Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Makete leuta, bracera, trabakula, batela, jedrenjaka…

Autor: Ante Vidović

07.07.2013. 22:00
Makete leuta, bracera, trabakula, batela, jedrenjaka…

Foto: Adam VIDAS



Izrađivati makete počeo sam s deset godina, a prvu složeniju sam napravio 1973. godine. Najveći mi je gušt izlagati ovdje u Preku, doma, kaže Dorkin


Makete leuta, bracera, trabakula, batela, jedrenjaka autora Mojmira Dorkina izložene su u subotu navečer u Domu na žalu u Preku. Brodove impresivnog izgleda Dorkin je stvarao posljednjih četrdeset godina, a neke od njih izrađivao je i više od godinu dana. U njegovu radu Prečani i njihovi gosti mogli su uživati uz pjesmu ženske klape Škoji.
– Izrađivati makete počeo sam s deset godina, a prvu složeniju sam napravio 1973. godine. Najveći mi je gušt izlagati ovdje u Preku, doma. Ovdje dolaze i naši ljudi iz Amerike koji vole ove moje makete, jer ih one vraćaju u dane njihovih djetinjstva i mladosti, kaže Dorkin.
Mojmir je samouk majstor modelar i ne koristi se nikakvim skicama ili nacrtima. Svi su njegovi radovi rađeni po “živim” slikama iz otočnih vala i jadranskih plovila. Samostalno je izlagao u Preku, Zadru i Bibinjama, a sudjelovao je i na više skupnih izložbi. Veliki broj njegovih gajeta, leuta i drugih brodova našao je mjesto u vitrinama naših iseljenika u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Europi.