Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tisuće hodočasnika pohodilo zavjetno svetište pokraj Vranskog jezera

Autor: Velimir Brkić

07.07.2013. 22:00
Tisuće hodočasnika pohodilo zavjetno svetište pokraj Vranskog jezera

Foto: Velimir BRKIĆ



Hodočasnici su pješice, poneki i bosonogi, na biciklima, mopedima, skuterima, automobilima i kombijima od ranog jutra pohodili svetište, a već iskusni hodočasnici sa sobom su ponijeli vrtne stolice i stolove


Blagdan ranokršćanske mučenice sv. Nediljice jučer se svečano slavio u istoimenom zavjetnom svetištu u Vrani pokraj Vranskog jezera. Tisuće vjernika s kopna i otoka svake godine već tradicionalno hodočaste u ovu duhovnu oazu molitve i zajedništva s Bogom, a govoreći o svom iskustvu ističu kako ih Vrana uvijek iznova privlači te mole s pouzdanjem u Božji zagovor za svoje potrebe i nakane.
Središnje misno slavlje za vanjskim oltarom ispred crkve sv. Nediljice predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić zajedno s vranskim župnikom don Šimunom Šindijom i subraćom svećenicima.
– Ljudi našega vremena žele mir, ali ne znaju kako ga naći. Svakodnevno slušamo i čitamo o miru, svi trube o miru da ti uši zagluše, a mira kao da još uvijek nema. Isus nosi mir, daje mir, smiruje srca, poručio je mons. Puljić u nadahnutoj propovijedi u kojoj je misao vodilja bila “mir”.
Potom je poručio kako je Isus iz Nazareta mir i pravda, sloboda i mudrost, on je povjerenje, nada, život i budućnost.
– U obitelji se rađa ljubav, njeguje i štiti, mir se nosi u srcu. Širom otvorite vrata Kristu i neka u vašim srcima vlada mir Kristov. Bez Gospodina ne može se dostignuti potrebni mir, mir treba ‘vladati’ u srcu vjernika. Mir u srcu otvara vjerniku vrata u nebo kada se Bogu moli, naglasio je nadbiskup.
Tijekom dana hodočasnici su imali prigodu za svetu ispovijedi u ispovjedaonicama u dvorištu. Počasnu stražu u viteškim odorama s kopljima u ruci su davali članovi udruge Vitezovi vranski predsjednika Ante Vulina Kroštule.