Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tražili smeće, pronašli bombu

07.08.2011. 22:00
Tražili smeće, pronašli bombu


Zaostalu avionsku bombu iz 2. svjetskog rata te brojne kamionske i automobilske gume, kao i razno smeće izvadili su iz dikljanske lučice jučer ronioci iz kluba “2dive” uz pomoć vatrogasaca iz JVP Zadar. Akcija čišćenja podmorja pod nazivom “Čisto more” održana je u sklopu manifestacije Dani Dikla, a više o njoj kazao nam je Josip Milin, jedan od organizatora.
– Akciju čišćenja podmorja organizirali su Mjesni odbor i Društvo športske rekreacije Diklo pod nazivom “Čisto more”. Sudjelovalo je dvadesetak ronilaca iz kluba “2dive” i dva vatrogasca iz JVP Zadar, kojima smo vrlo zahvalni. Ovo je prva ovakva akcija na ovom području i dosta toga je nađeno, a kada znamo da nikad nije čišćeno situacija i nije toliko loša, kazao je Milin dodajući kako su od zanimljivih stvari, osim navedenih guma, pronašli koćetu od postelje, wc školjku i granatu zaostalu iz 2. svjetskog rata.
Kazao nam je i kako planiraju da ova akcija postane tradicionalna te da od Borika preko cijelog Dikla podmorje bude očišćeno.
Ronilački klub “2dive” sudjeluje u mnogim akcijama čišćenja podmorja, a njihovih dvadesetak ronilaca napravilo je veliki posao.
– Stigli smo na poziv Josipa Milina, koji je pratio naš klub od samih početaka. Izvadili smo uglavnom gume, kamionske i automobilske, ali i zrno od granate za koju pretpostavljam da je iz 2. svjetskog rata. Mislili smo da će biti više sitnog otpada, ali ispalo je da je većina krupnog, kazao je Božidar Matković, predsjednik kluba “2dive”.
Ronioci su pronađenu granatu odmah izvukli na površinu.
– Nije bilo opasno. Bombu su uzeli i izvadili, moglo je biti svašta, ali nitko o tome ne razmišlja u trenu kad je dolje, kazao je Matković.
Prema onome što je pronađeno može se zaključiti da su smeće u more uglavnom bacali domaći ljudi.
– Točno se vidi tko što baca i čije je smeće. Imali smo akcije u kojima je bilo isključivo smeće od gostiju – boce, čaše, tanjuri s brodova. Nedavno smo radili u pojasu kod trajekta, gdje je posljednjih godina bilo nekoliko akcija. Jedino što je sigurno je da će biti smeća i kada bi akcije radili narednih 10 godina, a i u tom slučaju bi očistili možda 10 posto, kazao je Matković.
Roniocima iz kluba “2dive” pomogli su Marin Musulin i Ivan Pestić iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su za razliku od članova kluba koji su ronili na dah dikljansko podmorje čistili roneći s bocama.


Petani trenira za svjetsko prvenstvo


U akciji je sudjelovao i Božidar Petani, prvi zadarski ronilac koji je ušao u ronilačku reprezentaciju i uskoro ide na svjetsko prvenstvo.
– 29. kolovoza počinje reprezentacija, a 25. krećem gore zajedno sa četiri reprezentativca i dvije reprezentativke. Zahtjevno je dosta i dajem sve od sebe. Svakodnevno treniram, nekada i po dva puta, a kada osjetim preopterećenje onda malo odmorim. Sad podižem mogućnosti u bazenu i u moru na “jump blue”, kazao je Petani dodajući kako će se u organizaciji CMAS-a natjecati u preranjanju bazena te u disciplini “jump blue” u kojoj je nedavno postao državni prvak.




Nije bilo opasnosti za kupače


Pronađenu avionsku bombu izuzeli su pirotehničari MUP-a, a kako su nam izjavili djelatnici Operativno-komunikacijskog centra još uvijek nije poznato o kojem tipu bombe se radi. Bomba je otpremljena i uskoro će biti uništena na jednom od poligona. Policija je istaknula i da za kupače nije bilo opasnosti.