Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Za svijet bez nuklearnog naoružanja

07.08.2011. 22:00
Za svijet bez nuklearnog naoružanja


Hirošima i Nagasaki moraju ostati u kolektivnoj svijesti svijeta kao primjer najveće tragedije, istaknuo je biogradski gradonačelnik Ivan Knez
66. godišnjica pada atomske bombe na Hirošimu obilježena je i u Biogradu na Moru. Ovaj grad član je međunarodne asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), a gradonačelnik Ivan Knez njezin je dopredsjednik. Obilježavanje ovog dana znak je suosjećanja s japanskim narodom, koji pamti stradavanja izazvana atomskim bombama, od kojih je poginulo preko 70.000 ljudi, a puno više od posljedica radijacije
Počasni gost obilježavanja ove obljetnice na biogradskoj rivi bio je japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshi Tamura sa suprugom Cikako, te brojni uzvanici, među kojima i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Obraćajući se nazočnima gradonačelnik Ivan Knez kazao je kako je bacanje atomske bombe na Hirošimu, a potom i Nagasaki, bio početak razvoja nuklearnog oružja u svijetu.
– Ta dva grada moraju ostati u kolektivnoj svijesti svijeta kao primjer najveće tragedije. Čuvajući ovu tužnu uspomenu, moramo stalno podsjećati da je mir najvažniji na ovom svijetu, a da bismo ga očuvali moramo se stalno zalagati za nuklearno razoružanje. Kroz našu međunarodnu organizaciju Gradonačelnici za mir, koja broji oko 5.000 svjetskih gradova, mi smo neposredni i aktivni sudionici u širenju mira i zaustavljanju uporabe nuklearnog oružja u svijetu, istaknuo je Knez.
Spomenik ždralu, koji u Japanu simbolizira sreću i dug život, na biogradskoj rivi nije samo u čast djevojčice Sadako Sasaki, već i sve ostale djece žrtava nuklearnog oružja.
– Obilježavanjem ovoga dana želimo da se ovakvo strašno zlo nikada ne zaboravi, ali niti ne ponovi. Stoga pozivamo i druge hrvatske gradove da nam se pridruže, učlane u organizaciju Gradonačelnici mira. Posebno nam je drago što je tu i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji nas je podržao u toj nakani, a također i gradonačelnici nekih drugih hrvatskih gradova, rekao je Knez.
Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshi Tamura obratio se uzvanicima na hrvatskom jeziku te im zahvalio u svoje osobno ime i u ime svoje zemlje na iskazanoj pažnji, razumijevanju i volji da se u borbi protiv nuklearnog oružja učini i nešto više. Potom su u znak poštovanja svim dušama, žrtvama atomske bombe, kako je to običaj u Japanu, u more spušteni lampioni koji su zaplovili kroz Pašmanski kanal. U sklopu programa pjesmu “Biograd za mir” otpjevala je Petra Morožin uz pratnju klape Biograd.