Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zapanjujuća strpljivost turista

07.08.2011. 22:00
Zapanjujuća strpljivost turista


Idemo u Preko pa ćemo dalje vidjeti gdje ćemo. Nastojat ćemo naći apartman što bliže moru, jer sa sobom na trejleru nosimo i gumenjak koji nam omogućava da se kupamo bilo gdje. Ovo nam nije prvi put da ljetujemo na zadarskom području, kaže Montelucci
Nepregledna kolona automobila jučer je u prijepodnevnim satima prilikom iskrcaja blokirala promet, slika je to koja je u ljetnim mjesecima uobičajena u zadarskoj trajektnoj luci. Dok su se jedni htjeli iskrcati iz tajekta, u međuvremenu automobili iz pravca mosta htjeli su se parkirati pored bedema. U ovakvim situacijama često u pomoć priskaču prometni policajaci ili članovi Jedinice prometne mladeži. Inače, iskrcaj automobila iz trajekta treba se odvijati nesmetano kako bi sljedeća trajektna veza krenula na vrijeme. Protekli tjedan dogodilo se da je prilikom iskrcaja u Preku na glavnoj prometnici stao kamion koji je u potpunosti blokirao iskrcaj automobila.
Kašnjenje ukrcaja?
Na ukrcaju u trajekt bilo je mnoštvo automobila, kao i onih s trejlerima za brodove. U ukrcajnoj koloni strpljivo na visokoj temeperaturi čekale su obitelji Ivanuš i Juratovac iz Zagreba koji će deset dana godišnjeg odmora provesti u Ždrelcu. Jedina im je zamjerka bila što u blizini ne postoji kafić u kojem bi se mogli rashladiti hladnim pivom. Vidjevši prometni čep koji je nastao prilikom iskrcaja automobila iz trajekta na glavnu gradsku prometnicu, dvije obitelji nisu bile sasvim sigurne da će ukrcaj početi u 11.15 sati, a polazak u 11.30.
– Prošle godine ljetovali smo na Braču. Dogodilo nam se da smo na ukrcaj u trajekt čekali nekoliko sati s obzirom da nismo odmah ušli u trajekt već smo morali čekati, dodaje Ivanuš.
Juratovci su kratko prokometirali cijenu karte koja je za dva automobila, četiri odrasle osobe i dvoje malodobne djece iznosila 296 kuna.
– Cijena karata je sasvim pristojna i mislimo da nije pretjerana. Trajektnu kartu za Brač koja uključuje automobil, dva putnika i dvoje malodobne djece platili smo oko 130 kuna što je, također, razumno, dodaju Juratovci.
U koloni automobila našle su se brojne inozemne registarske pločice iz gotovo svih europskih država. Među njima, bila je obitelj Kaper iz Beča koja je odlučila dva tjedna godišnjeg odmora provesti u Preku.
Cijene pristojne
– U ranim jutarnjim satima stigli smo u Zadar. S obzirom da smo htjeli upoznati grad, odnosno ne krcati se na prvi trajekt i krenuti u Preko, parkirali smo automobil i prošetali gradom, kazuju Kamperi. Vrijeme čekanja na ukrcaj kratili su ispijajući hladnu vodu.
Obitelj Montelucci stigla je u Zadar u jutarnjim satima u subotu. Nakon dva dana koja su proveli u Diklu, zaželjeli su upoznati i zadarski arhipelag.
– Idemo u Preko pa ćemo dalje vidjeti gdje ćemo. Nastojat ćemo naći apartman što bliže moru, jer sa sobom na trejleru nosimo i gumenjak koji nam omogućava da se kupamo bilo gdje. Ovo nam nije prvi put da ljetujemo na zadarskom području koje nam je svih ovih godina ostalo u sjećanju po dobroj hrani, a osobito ribi, kazuju Montelucci. Na upit o cijeni trajektne karte, talijanski gosti ističu da je sasvim pristojna, ali da su imali priliku “iskesati” pravo malo bogatstvo da bi se prevezli s kopna na otok.
– Inače vaši su trajekti vrlo komforni i, što je najvažnije, klimatizirani. Također, cestovna povezanost je izvrsna, zaključuje Montelucci.
Iz Agencije za obalni linijski promet doznali smo da na tajektnoj liniji Zadar-Preko Jadrolinijini trajekti zadarski kanal prođu u jednom danu 36 puta, odnosno povezanost s kopnom održava 18 povratnih linija.