Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Latice i lampioni za mir u svijetu

Autor: Velimir Brkić

07.08.2012. 22:00
Latice i lampioni za mir u svijetu

Foto: Velimir BRKIĆ



Manifestaciji s porukom za svjetski poredak bez atomskog naoružanja nazočio je japanski veleposlanik Masuru Tsuji i prvi tajnik veleposlanstva Atsushi Saito, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te visoki predstavnici Starog Grada, Bola, Kutine, Grubišnog Polja, Otočca…


Treću godinu  zaredom u Biogradu na Moru  je obilježena godišnjica eksplozije prve atomske bombe  koja je 6. kolovoza 1945. godine u japanskom gradu Hirošimi ubila više od 200 tisuća ljudi. Samo tri dana kasnije bačena je još jedna bomba, ovoga puta na Nagasaki,  odnijevši oko 74 tisuće života. Tim napadima ubrzana je  kapitulacija Japana i završetak Drugog svjetskog rata, 15. kolovoza 1945.
Obilježavanje 67. godišnjice atomske bombe pred nazočnošću velikog broja Biograđana i turista održano je  na biogradskoj rivi kod velebnog spomenika ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira.
Manifestaciji s porukom za  svjetski poredak bez atomskog naoružanja nazočio je  japanski veleposlanik Masuru Tsuji i prvi tajnik veleposlanstva Atsushi Saito, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te visoki predstavnici Starog Grada, Bola, Kutine, Grubišnog Polja, Otočca  i drugi članovi asocijacije u  kojoj su u Hrvatskoj učlanjena točno 32 grada. Oni su  u kameni bazen pun vode i  latica cvijeća ispred spomenika ždralu zajednički spustili svijetleće lampione kako  bi donijeli mir cijelom svijetu.
Na svečanosti u Biogradu  najčešće isticana riječ bila je  “mir”. Tijekom prigodnih  obraćanja veleposlanika Tsujija te gradonačelnika Kneza i  Bandića istaknute su posljedice ratnih razaranja i nastojanja za uspostavu dijaloga  među ljudima. Njegova Ekscelencija Tsui uputio je i zahvalu Biogradu na Moru i Hrvatskoj na solidarnosti i podršci japanskom narodu nakon velikog potresa i tsunamija u ožujku prošle godine.
Predsjednik Ivo Josipović,  veleposlanik Masuru Tsuji i  gradonačelnik Ivan Knez u  vukovarskom dvorcu Eltz u  lipnju su bili nazočni na  svečanosti otkrivanja kamena iz Hirošime i opeke iz Nagasakija, koji će biti ugrađeni  u budući Centar za mir i toleranciju u Vukovaru.
– Nema ništa važnijega od  mira niti važnije zadaće za  političara od očuvanja mira,  naglasio je Knez.
Njegova Ekscelencija Masaru Tsui izrazio je nadu da će  kamen iz Hirošime i opeka iz  Nagasaki, ugrađeni u budući  Centar za mir i toleranciju,  trajno svjedočiti o potrebi izgradnje mira te ukazivati na  svu tragičnost ratova.
Iz Japana je potekla ideja o  stvaranju organizacije Gradonačelnici za mir (Mayors  for Peace). U najvećoj svjetskoj nevladinoj asocijaciji  Biograd na Moru, odnosno  gradonačelnik Ivan Knez, je  drugi čovjek organizacije koja danas okuplja točno 5.312  gradova s oko milijardu ljudi  iz 153 zemalja i regije svijeta.
Na svojevrsnoj komemoraciji za žrtve prve atomske  bombe u povijesti izvedena je  pjesma “Biograd za mir”, autorice Esme Brzić u izvođenju Petre Morožin i klape Biograd.
Program je vodila Branka  Pelicarić iz Radio BnM-a, a za  uspješnu organizaciju ceremonije bile su zadužene Paula Rogić i Drina Bešenić.