Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Samo je Varna jeftinija od Zadra

Autor: Ivan Stagličić

07.08.2012. 22:00
Samo je Varna jeftinija od Zadra


U turskom Izmiru su ukupne cijene za 4 posto više nego u Zadru, iako su rezultati dosta izjednačeni pa je hrana u Izmiru jeftinija 5 posto, internet i elektronika skuplji za 3 posto, odjeća i obuća su u Zadru skuplji za 6 posto, a ovakvom konačnom rezultatu sigurno dosta pridonosi i što je gorivo u Turskoj za 26 posto skuplje nego u Hrvatskoj


Pristisnuti stalnim poskupljenjima svega i svačega, često se s nostalgijom prisjećamo prijašnjih godina kad su troškovi života bili znatno niži. Zanimljivo je, ali ne i utješno, da su cijene primjerice u Zadru još uvijek prilično niže od većine sličnih gradova na Mediteranu u EU i izvan nje.
Dobar pregled u te odnose pruža internetska stranica www.expatistan.com na kojoj se nalaze cijene iz doslovce svih većih gradova na svijetu.
Cijene koje su navedene za Zadar skoro su sasvim točne. Obrađene su cijene u restoranima, objektima brze prehrane, osnovni artikli u trgovinama, cijene kućanskih i elektroničkih uređaja, sredstava za higijenu i kozmetiku, karte za kino i kazalište, bonovi za mobitel i impulsi za internet. Jedini prigovori bi bili da je kutija “Marlbora” na stranici još uvijek 21, a muško šišanje 40 kuna.
U usporedbi s talijanskim Riminijem, cijene hrane su u Zadru manje za 11 posto, transporta i goriva za 3 posto, osobnih potrepština za 7 posto, a zabave i ugostiteljskih usluga za 12 posto. Sveukupno su troškovi života u Zadru za 7 posto manji od onih u Riminiju.
U usporedbi s Tarragonom u Španjolskoj, zadarske cijene hrane su jeftinije za punih 25 posto, pri čemu su jedini artikli koji su u Zadru skuplji domaći sir i dvolitrena boca Coca Cole, a sve ostalo je znatno jeftinije. Cijene potrepština za domaćinstvo su u Zadru manje za 9 posto, a kozmetike za 5 posto. Cijene zabave i izlazaka su šarolike u odnosima jer su primjerice pića u kafićima jeftinija u Tarragoni, ali su zato znatno skuplji kina i wellnes centri, dok je hrana u restoranima neznatno jeftinija u Zadru, no sveukupno je u ovom području Zadar ipak jeftiniji za 13 posto. U konačnici Tarragona je 10 posto skuplja od Zadra.
No ako se okrenemo prema istoku, u turskom Izmiru su ukupne cijene za 4 posto više nego u Zadru, iako su rezultati dosta izjednačeni pa je hrana u Izmiru jeftinija 5 posto, internet i elektronika skuplji za 3 posto, odjeća i obuća su u Zadru skuplji za 6 posto, a ovakvom konačnom rezultatu sigurno dosta pridonosi i što je gorivo u Turskoj za 26 posto skuplje nego u Hrvatskoj. Svakako je zanimljivo da je u ugostiteljstvu kod nas skuplji alkohol, dok je u Izmiru capuccino u strogom centru grada za 62 posto skuplji nego u Zadru.
Zadar je za 15 posto jeftiniji i od grčkog Patrasa u kojemu je opet od hrane jedino jeftiniji domaći sir. Kako je i u Grčkoj gorivo skuplje nego u Hrvatskoj to se odrazilo na niz njihovih cijena u drugim područjima.
Bugarska Varna jedan je od rijetkih gradova u kojemu su troškovi života za 10 posto manji nego u Zadru. Osobito je velika razlika u hrani koja je tamo za 24, a “brza hrana” i za 80 posto jeftinija nego kod nas. Pića u kafićima i klubovima su u Zadru za 200 i više posto skuplja nego u Varni, no razlika je nadoknađena na kod nas povoljnijim cijenama higijenskih potrepština, kozmetike, interneta te kino i kazališnih ulaznica. Naravno, domaći sir je u Varni jeftiniji za 326 posto.
Podatke o cijenama u svome gradu može stranici www.exaptistan.com dostaviti svatko i na taj način se stalno ažuriraju. Ipak, činjenica da smo uz sva poskupljenja još uvijek prilično jeftini, ne pruža previše nade za mirovanje troškova života u idućim mjesecima.